El Contrapàs entra a les aules de Mas Prats

Compartiu aquesta història
Alumnes de Mas Prats al taller de contrapàs amb la participació de la Cobla de Palafolls. Font: Escola Mas Prats
Alumnes de Mas Prats al taller de contrapàs amb la participació de la Cobla de Palafolls. Font: Escola Mas Prats

La metodologia de l’escola de primària és treballar per projectes. Parteixen de temàtiques que es tracten a l’aula però van més enllà i connecten els infants amb l’aplicació de les matèries al món real. L’aprenentatge de les comarques de Catalunya dels alumnes de 4t de Mas Prats ha derivat en el primer taller de Contrapàs del centre.

L’estudi d’una població catalana i l’elaboració d’un tríptic on han recollit les peculiaritats del municipi escollit els ha dut a parlar de tradicions i danses típiques. I aquí és on entra en joc el contrapàs, gairebé perdut arreu del territori, però que l’entitat Vivelles manté viu a Palafolls. Míriam González és professora del centre.

El taller ha combinat la teoria amb la pràctica. Els nens i nenes han après les peculiaritats i la història del contrapàs, de la mà de Xavier Salicrú, de l’entitat Vivelles. Però tractant-se d’una dansa no hi podia faltar la part pràctica.

Per l’Eloi, alumne de Mas Prats, és un ball senzill, però cal aprendre abans les figures i els passos.

La Jessica, alumna del centre, coincideix amb l’Eloi: “cal agafar fer bé els passos” i destaca com la dansa permet unir i conviure amb desconeguts.

En una tercera sessió hi ha participat la Cobla de Palafolls, per ensenyar els instruments i una quarta ha tancat el taller amb la participació dels pares i mares: una 80 de persones entre alumnes, professors i pares ballant el contrapàs amb la Cobla i l’entitat Vivelles.

Els alumnes coincideixen en què ha sigut una experiència divertida i positiva, després de la qual els agradaria aprendre la Sardana i fins i tot tocar algun instrument.

El contrapàs s’ha ballat fins avançat el segle XIX. Els dansaires, inicialment només homes, es col·locaven en cadena i agafats de les mans, dibuixaven unes figures, tot donant la volta a la plaça, de tal manera que en acabar es tornaven a trobar al mateix lloc de l’inici. El nom fa referència a la combinació de passos que s’havien de marcar, o sigui, un pas seguit d’una altre en direcció contrària al primer.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.