
El Consell Comarcal ha liderat un protocol amb el que es vol donar visibilitat a la situació de maltractament tant físic com psicològic de la gent gran, tant en l’àmbit públic com privat.
La lluita la farà amb la 1a Guia territorial del Maresme per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans. Es tracta d’un document que ha d’orientar les polítiques per actuar contra aquesta xacra i que s’ofereix a tots els Ajuntaments de la comarca. Segons el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, és una “eina de treball pràctica” per a tots els agents implicats: professionals sanitaris, socials, policies locals, però també l’àmbit familiar. I és que distingeix 2 àmbits de maltractament: el domèstic i l’institucional. La finalitat és que la situació deixi de ser un tabú i avançar en la prevenció.
No es disposen de dades sobre el maltractament, però els estudis generals apunten que el 85% es pateixen a l’esfera privada. Tot i això, la solitud en la gent d’edat avançada i l’abandó familiar és un factor que per Martínez està relacionat amb el maltractament i la dificultat per detectar-ho.
En la seva redacció hi ha treballat una 30a de professionals de la comarca i administracions. És una eina flexible que s’adaptarà a les casuístiques que sorgeixin i busca la protecció de la vellesa.
Al Maresme hi ha 77.300 persones de més de 65 anys, el que representa un 17.52% de la població, i d’aquestes, 11.800 són majors de 85. El document vol establir uns circuits clars d’actuació que permetin una ràpida i eficaç intervenció en el moment que es detecti una vulneració de drets de les persones grans
El Consell Comarcal ha elaborat aquesta Guia gràcies a la col·laboració de la Generalitat, la Diputació i l’Obra Social “La Caixa”. És la tercera comarca que redacta el protocol.