La cooperativa agrària Conca de la Tordera i l’IRTA creen un sistema de reaprofitament de residus agrícoles per crear adobs i pinsos

Compartiu aquesta història

Un consorci, format per la cooperativa agrària Conca de la Tordera i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA), amb la col·laboració de la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar, ha desenvolupat un sistema basat en la biotecnologia, entomologia i l’economia circular per donar una segona vida als residus agrícoles a partir d’insectes. 

El projecte, concretament, se centra en la cria de larves de mosca soldat que s’alimenten de les restes vegetals dels pagesos de la conca, com per exemple excedents de producció o la tija del porro, i després del procés de degradació permeten obtenir un compost que serveix com a adob i pinso. Ho ha detallat, Àngel Campeny, responsable del departament tècnic de la cooperativa agrària Conca de la Tordera. 

La iniciativa neix de la necessitat de la Conca de la Tordera de gestionar els seus residus agraris i la possibilitat de fer-hi front a partir de la utilització d’insectes que s’alimentin d’aquestes restes i es centra en dues fases. La primera ha estat la cria de les larves d’aquest tipus de mosca perquè siguin suficients per a reciclar les restes vegetals amb què s’alimenten. En la segona fase, els insectes participen en el procés de degradació i reutilització de les restes vegetals per convertir-les en adob. 

De moment, s’han elaborat proves a petita escala per determinar la qualitat del compost creat i la seva utilitat per a millorar els conreus. De moment s’ha fet a les instal·lacions la Cooperativa Conca de la Tordera que rep la producció agrícola d’alguns camps de la zona de Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna i Tordera. De cara als propers mesos, a més, es té la intenció d’ampliar, tot i que no a gran escala, aquest procés agrícola.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.