URGENT

Un pastor és acusat de l’autoria de l’incendi de Tordera i Maçanet del 2003.

Compartiu aquesta història

La Fiscalia del Tribunal Superior de Catalunya acusa un pastor d’ovelles, Francisco Rodríguez Herreros, d’haver provocat el descomunal foc que el 13 d’agost del 2003 va arrasar més de 1.200 hectàrees i va fer desallotjar 6.000 persones de diverses urbanitzacions dels municipis de Tordera (Maresme), Fogars i Maçanet de la Selva (Selva). Per això li reclama quatre anys de presó, multa i el pagament d’una indemnització de quasi 12 milions i mig d’euros.La investigació, realitzada per un jutjat d’Arenys de Mar, ja ha finalitzat i està pendent la celebració del judici amb jurat. El fiscal de Medi Ambient, José Joaquín Pérez de Gregorio, sosté en el seu escrit d’acusació, datat el mes de febrer passat, que el culpable del sinistre és Francisco Rodríguez Herreros, pastor d’ovelles des del 1999. Tenia un ramat de 466 ovelles i 466 bens, que pasturaven a la finca de Can Peyra, al terme municipal de Tordera.

Incendi forestal

Entre el 1999 i el 2003, concidint amb l’inici de l’activitat de pasturatge de l’imputat a la finca de Can Peyra, es van arribar a produir fins a sis petits incendis forestals al terreny, provocats per Francisco Rodríguez, segons el fiscal.La seva intenció era substituir la vegetació forestal per pastura, per poder alimentar els seus ramats, així com facilitar l’accés i el trànsit del ramat. L’acusació pública sosté que el 13 d’agost del 2003, al voltant de les 14.00 hores, el pastor, amb l’objectiu de netejar la finca i tal com havia fet en altres ocasions, va calar foc a una zona d’arbustos molt espessa, situada al costat d’un camí que comunicava amb la seva masia. I tot seguit es va allunyar del lloc amb el seu ramat en direcció contrària.El foc provocat pel pastor a la finca es va escampar i va causar “un greu incendi forestal” que va ser extingit tres dies després.

Ràdio Palafolls / El Periodico de Catalunya

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics