URGENT

Paritat a les llistes electorals

Compartiu aquesta història

El Congrés aprova avui la llei que obliga els partits a elaborar llistes de candidats paritàries, és a dir, en les quals cap dels sexes superi el 60%. I inclou un element corrector per evitar que els partits concentrin les candidates en els llocs de la cua,. Així, serà obligatori que cada tram de cinc candidats es compongui de tres homes i dues dones, o viceversa.
El seu primer efecte serà l’entrada d’unes 6.000 regidores als ajuntaments després de les eleccions del 27 de maig.
Això vol dir que si els partits de PLF presentessin les mateixes llistes que fa 4 anys, tan sols el PSC podria presentar-se per llei a les eleccions.
El 2003 el PSC incloïa 6 dones a la seva llista de 13 candidats, CIU, el PP i ERC que presentaven cadescuna a 2 dones a la seva llista.

De fet el consistori que es va constituir ara fa 4 anys, tenia 5 dones dins el ple municipal; Dolors Belmonte, Dolores Aguera, Mireia Leon, perl PSC, Maria Massaguer per Ciu i Carme Xart per ERC, però a hores d’ara tan Belmonte com Xart, han abandonat el ple municipal, i han estat substituides per homes, pel que el ple de PLF a data d’avui sols hi ha 3 dones, de 13 regidors municipals.

En les pròximes eleccions no hi haurà cap de llista femenina en cap de les llistes que es presenten. De les 5 candidatures totes tenen homes com a cap de llista. Amb aquesta llei que s’aprova avui el ple municipal podria comptar amb 6 o 7 regidores en la propera legislatura.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics