URGENT

Des d’ahir està rigorosament prohibit encendre foc en terrenys forestals.

Compartiu aquesta història

Aquesta prohibició, que s’allarga fins el mes d’octubre té com a objectiu prevenir els incendis forestals. El Decret de prohibició regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.
Especialment, no es poden cremar restes de poda, d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Tampoc no es poden fer focs i només dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Les persones que necessitin fer qualsevol foc, hauran de rebre el permís dels Agents Rurals, però tot i així, amb permís inclòs, les autoritats poden revocar l’autorització, a través d’SMS en el cas de condicions meteorològiques adverses.

Aquest sistema, que va entrar en funcionament l’any passat i va resultar ser molt operatiu, permet que en cas de risc d’incendi milers de persones que tenen permís per fer cremes agrícoles o de pastures s’assabentin molt ràpidament de la prohibició.

L’any passat a Catalunya hi va haver 421 incendis que van cremar 576 ha de massa forestal. Les cremes agrícoles són la segona causa d’incendi forestal. Més del 13% dels incendis a Catalunya es produeixen per aquest motiu.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics