Des d’ahir està rigorosament prohibit encendre foc en terrenys forestals.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Aquesta prohibició, que s’allarga fins el mes d’octubre té com a objectiu prevenir els incendis forestals. El Decret de prohibició regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.
Especialment, no es poden cremar restes de poda, d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Tampoc no es poden fer focs i només dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Les persones que necessitin fer qualsevol foc, hauran de rebre el permís dels Agents Rurals, però tot i així, amb permís inclòs, les autoritats poden revocar l’autorització, a través d’SMS en el cas de condicions meteorològiques adverses.

Aquest sistema, que va entrar en funcionament l’any passat i va resultar ser molt operatiu, permet que en cas de risc d’incendi milers de persones que tenen permís per fer cremes agrícoles o de pastures s’assabentin molt ràpidament de la prohibició.

L’any passat a Catalunya hi va haver 421 incendis que van cremar 576 ha de massa forestal. Les cremes agrícoles són la segona causa d’incendi forestal. Més del 13% dels incendis a Catalunya es produeixen per aquest motiu.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics