Una 15a de palafollencs ballaran El Contrapàs de St. Genís a la Festa del Flabiol d’Arbúcies.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

 

Aquest cap de setmana es celebra la 25a edició d’aquesta festa que celebra la recuperació d’un dels instruments emblemàtics i populars catalans, amb tallers de construcció de flabiols, balls i concerts.

 Les activitats comencen demà dissabte, però diumenge serà quan la composició El contrapàs de St. Genís prendrà protagonisme, ja serà una de les peces que es ballaran a la cercavila a les 12 del migdia i també serà part de la mostra de balls amb flabiol que es farà a la 1 a la plaça de la vila.

Els balladors seran una 15a de palafollencs que des de fa anys es dediquen a recuperar aquesta dansa local, no tan com a exhibició sinó com a celebració. Xavier Salicrú és membre de l’Associació de Veïns de St. Genís , entitat que dona suport a la recuperació d’aquesta dansa, ens explica què és el Contrapàs de St. Genís.

El de St. Genís és una variant de contrapàs curt, molt antic i recuperat . De fet cada estiu s’organitzen tallers per aprendre a ballar-lo.

 El contrapàs era una dansa antiga, avui quasi desapareguda, en què els balladors, posats en rengle i agafats de les mans, dibuixaven unes figures, tot donant la volta a la plaça, de tal manera que en acabar es tornaven a trobar al mateix lloc de l’inici. El nom fa referència a la combinació de passos que s’havien de marcar, o sigui, un pas seguit d’una altre en direcció contrària al primer.

 L’associació de Veïns de St. Genís ha organitzat un autocar per anar diumenge a ballar i a veure  aquesta festa del Flabiol. Salicrú explica que el Contrapàs de St Genís  té com a instrument bàsic el Flabiol, i per això serà aquest cap de setmana a Arbúcies.

L’entitat de St Genís treballa per la divulgació del passat de la vila i de les seves tradicions, com és el cas del Salpás o el propi contrapàs.

Contrapàs a St Genís

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics