URGENT

Una 15a de palafollencs ballaran El Contrapàs de St. Genís a la Festa del Flabiol d’Arbúcies.

Compartiu aquesta història

 

Aquest cap de setmana es celebra la 25a edició d’aquesta festa que celebra la recuperació d’un dels instruments emblemàtics i populars catalans, amb tallers de construcció de flabiols, balls i concerts.

 Les activitats comencen demà dissabte, però diumenge serà quan la composició El contrapàs de St. Genís prendrà protagonisme, ja serà una de les peces que es ballaran a la cercavila a les 12 del migdia i també serà part de la mostra de balls amb flabiol que es farà a la 1 a la plaça de la vila.

Els balladors seran una 15a de palafollencs que des de fa anys es dediquen a recuperar aquesta dansa local, no tan com a exhibició sinó com a celebració. Xavier Salicrú és membre de l’Associació de Veïns de St. Genís , entitat que dona suport a la recuperació d’aquesta dansa, ens explica què és el Contrapàs de St. Genís.

El de St. Genís és una variant de contrapàs curt, molt antic i recuperat . De fet cada estiu s’organitzen tallers per aprendre a ballar-lo.

 El contrapàs era una dansa antiga, avui quasi desapareguda, en què els balladors, posats en rengle i agafats de les mans, dibuixaven unes figures, tot donant la volta a la plaça, de tal manera que en acabar es tornaven a trobar al mateix lloc de l’inici. El nom fa referència a la combinació de passos que s’havien de marcar, o sigui, un pas seguit d’una altre en direcció contrària al primer.

 L’associació de Veïns de St. Genís ha organitzat un autocar per anar diumenge a ballar i a veure  aquesta festa del Flabiol. Salicrú explica que el Contrapàs de St Genís  té com a instrument bàsic el Flabiol, i per això serà aquest cap de setmana a Arbúcies.

L’entitat de St Genís treballa per la divulgació del passat de la vila i de les seves tradicions, com és el cas del Salpás o el propi contrapàs.

Contrapàs a St Genís

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics