URGENT

Deixa de funcionar la dessalinitzadora de Blanes per estalviar energia

Compartiu aquesta història

L’Agència Catalana de l’Aigua ha paralitzat el funcionament de la dessalinitzadora d’aigua de mar de Blanes, que dóna servei en l’Alt Maresme i la Selva marítima. La raó principal d’aquesta decisió és la necessitat d’estalviar costos en el consum d’energia i així eixugar així part del deute que arrossega l’ACA.

La dessalinitzadora presta subministrament a Blanes, Malgrat, Pineda, Santa Susanna, Calella, Lloret, Tossa i Palafolls, on el subministrament ha estat substituït per aigua de pous, uns recursos que tradicionalment han estat de pitjor qualitat.

Aquesta instal·lació es va estrenar l’any 2002 per tal de dessalar aigua del mar i evitar així la sobreexplotació de l’aquïfer de la Tordera. Aquesta sobreexplotació va provocar a principis de la dècada la salinització d’aquests aqüífers.

Segons la pròpia Agència Catalana de l’Aigua, des de 2002 fins l’actualitat, els nivells de l’aqüífer de la Tordera s’han recuperat aproximadament en uns 10 metres en alguns dels pous. L’ACA considera que en gran part ha estat gràcies a la dessalinitzadora de Blanes.

Només fa uns mesos la planta es va ampliar per tal de poder doblar la seva capacitat, arribant als 20 hectòmetres cúbics.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics