Queixes d’alguns pagesos que venen ganxet fora de la Denominació d’Origen

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El que fa dos anys va ser una bona notícia per a la mongeta del ganxet s’ha convertit ara en un malson per a molts dels pagesos que cultiven aquest llegum.

Quan la Unió Europea, just fa 2 anys, va reconèixer oficialment la varietat amb el segell Denominació d’Origen Protegida (DOP Mongeta del Ganxet) va afavorir els pocs productors inscrits al Consell Regulador que gestiona la DOP i va deixar al marge de la legalitat a un gran nombre de pagesos que cultiven mongetes del ganxet fora d’aquesta DOP i que ara, dret a llei, no en podrien ni fer servir el nom del producte. És a dir que si no s’està inscrit al consell Regulador, no es pot dir, ni etiquetar ni vendre mongetes del ganxet sota aquesta denominació.

Algunes dades apunten que del 200 productors que hi ha al Vallès Oriental, Occidental i alguns pobles del Maresme i la Selva, només 15 estan inscrits al Consell Regulador.

 

Cultivar i vendre mongetes del ganxet fora d’aquest àmbit seria il•legal. Igual com les elaboracions del producte, que actualment, segons el Consell Regulador, només poden fer cinc empreses, entre aquestes la cooperativa Conca de la Tordera de PLF, o les cooperatives de Malgrat i Tordera.

El president de la cooperativa Conca de la Tordera de PLF, Joan Grimal, explica que hi ha productors en desacord en que només puguin vendre sota el nom de Fesols del Ganxet aquells que estiguin sota el paraigua del Consell regulador.

Segons Grimal, el problema rau en que s’ha protegit el producte i no la zona geogràfica com passa per exemple amb altres denominacions com la Penedés o Alella, que no protegeixen el raïm sinó el raïm produït en un ambit concret.

Tot plegat ha provocat la protesta de productors, organitzacions i sindicats agraris com Asaja i Unió de Pagesos, que demanen la retirada momentània de l’actual DOP per canviar-la, ampliar-la i millorar la normativa que la regula.

Asseguren que el fesol del ganxet és propi d’un territori en concret, i no les persones que la cultiven.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics