Detecten sang a 80 mostres de femta de les proves de detecció precoç del càncer de Colon i Recte

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Això no vol dir que aquestes persones tinguin la malaltia, però si que obliga a continuar amb les diferents proves diagnòstiques per descartar un possible càncer.

Aquestes són les dades que ha facilitat l’Ajuntament de PLF, impulsor de la campanya.

A finals de novembre es va tancar la recollida de mostres de femta de les persones que han volgut participar en aquesta campanya, destinada a persones d’entre 50 i 69 anys de PLF. En total hi ha participat entre el 40 i el 45% de la població que ho podria fer, majoritàriament dones.

D’aquestes 600 mostres presentades i enviades a analitzar, una 80a han donat positiu en la presència de sang, el que podria ser un indicatiu primari d’un incipient càncer de còlon o recte. En tots els casos positius, el metge de capçalera iniciarà els tràmits per ampliar les proves diagnòstiques, com les colonoscòpies, per acabar descartant aquesta malaltia.

El regidor de sanitat de PLF, Josep Rueda, creu que aquest nombre de positius podria suposar entre 4 i 7 casos reals de càncer de còlon, que en tot cas, s’haurien detectat en una fase molt incipient i per tant amb més probabilitats d’èxit en el seu tractament.

L’objectiu de la campanya era doble. D’una banda augmentar la conscienciació de la població i de l’altre la detecció precoç d’aquestes malalties, que no solen mostrar símptomes fins que es troben en una fase avançada.

Rueda valora molt positivament aquesta primera campanya. Destaca que la participació i el nombre de positius segueix el model d’altres municipis on s’ha fet aquesta detecció precoç i considera que, en vista dels resultats, caldria repetir aquesta campanya cada 2 anys a partir d’ara.

Els participants estan rebent ara els resultats de les proves analítiques i en cas positiu es deriva al metge de capçalera. En cas negatiu, els resultats s’incorporen a l’expedient de cada palafollenc, i es tanca el procés. La campanya l’ha finançat l’Ajuntament i ha comptat amb el suport de les farmàcies locals, que han repartit i recollit el material per a fer les proves de femta a casa.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics