S’aprova el polèmic canvi de planejament només amb el suport del govern local

Un moment del ple del divendres (31 març 2017). RP
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Un moment del ple del divendres (31 març 2017). RP
Un moment del ple del divendres (31 març 2017). RP

Finalment, com ja es preveia, la modificació del Pla General d’Ordenació (PGO) ha tirat endavant amb el vist i plau del govern (7) i els vots en contra de l’oposició (4 ERC i 1 regidor no adscrit Óscar Bermán). Ha sigut el punt clau de la sessió plenària del divendres amb el que s’ha igualat el planejament de totes les zones industrials i que permetrà importar residus orgànics per produir energia renovable.

La modificació és el primer pas per permetre a Bioibérica la construcció en un futur de la planta de biogàs que digesti els seus propis residus però també d’importats. El nou planejament limita a la meitat les deixalles externes que es portin a Palafolls, pel que les indústries que vulguin construir algun tipus d’infraestructura per transformar els resudis ho han de fer amb el 50% de residus propis.

De fet, fins ara un dels sectors ja podia importar deixalles externes, però sense aquesta limitació. A partir d’ara, es fa extensiu a totes les zones.El tema, però, no va estar lliure de tensió.

El ple va comptar amb la presència del catedràtic de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Bartrolí, que assessora l’Ajuntament dins un conveni universitari. L’expert va exposar breument el funcionament d’una planta de biogàs, com la digestió de la matèria orgànica genera metà i CO2 que s’acabaran transformant en energia i va minimitzar els riscos i perills, tot i que no existeix el risc zero. Per Bartrolí tampoc hi haurà problemes de soroll perquè els motors s’instal·larien en un recinte tancat per respectar els límits i va apuntar que les alçades compreses a l’avantprojecte també eren correctes. La planta, però, generaria en petites quantitats àcid sulfhídric, conegut per la seva peculiar olor d’ous podrits.

Bartrolí va assegurar que el trànsit de camions de l’empresa s’ampliaria un 20%. Ara hi ha 60 camions i s’incrementaria fins a 72 els vehicles que entrarien i sortirien de les instal·lacions per transportar les deixalles.

Al respecte ERC va tornar a lamentar que el govern no hagués exigit més informació sobre la instal·lació concreta que Bioibérica preveu construir i van apuntar que respon a interessos privats i no a un compromís amb el medi ambient.  Francesc Alemany és el portaveu d’ERC a l’Ajuntament.

Pel govern, hi ha una fina línia entre l’interès públic i el privat. Responia el regidor d’urbanisme Josep Rueda.

En la mateixa línia que els republicans es va mostrar el regidor no adscrit, Óscar Bermán, que va reclamar més transparència i va apuntar també a interessos entre el pagament del lloguer de la nau d’entitats i la voluntat del govern per canviar el planejament que permetrà construir la planta de biogàs.

Bermán va anunciar que tornaria a impugnar la votació com ja va fer fa 3 anys. Aleshores el canvi de planejament es va aprovar, però hi va votar a favor un regidor del govern que treballava a Bioibérica. Es va considerar que hi havia interessos particulars i no va prosperar. Ara hi tornarà a presentar al·legacions perquè assegura que l’alcalde, Valentí Agustí, no podia votar per incompatibilitat.

La modificació no permet la instal·lació de fabriques que es dediquin únicament a la producció d’energia i conté el requeriment d’elaborar un estudi de mobilitat a la zona per les empreses que importin residus.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics