Investigadors consideren que la platja de s’Abanell mostra “senyals de recuperació”

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

L’aportació anual de sediments de la Tordera és de fins 200.000 m3, deu vegades més que l’estimat fins ara. La platja de s’Abanell a Blanes presenta “senyals de recuperació pel fa a l’amplada i que planteja un nou escenari a tenir en compte sobre la futura gestió de la zona”.

Evolució de l aplatja de s'Abanell. DdG
Evolució de la platja de s’Abanell. DdG

El projecte “Platja+”, que compta amb investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), ha arribat a aquestes conclusions.

Cada any baixa de la Tordera entre 150.000 i 200.000 m3 de sorra, unes xifres “a les estimacions tradicionals d’entre 20.000 i 40.000m3”. Així, l’estudi conclou que l’aportació de sediments del riu podria arribar a multiplicar per deu la quantitat que es calculava fins ara.

Els experts apunten que la platja “podria viure un canvi de paradigma”, recull el Diari de Girona. Entre els anys 50 i 70 la platja va experimentar un creixement però a partir d’aleshores fins a principis del 2000 es va endinsar en un període de retrocés.

L’alcalde Miquel Lupiáñez matisa que s’hauria de parlar d’estabilització i no tant de recuperació de la platja. En els últims anys, els sediments del riu han omplert el buit que es va formar després de l’extracció reiterada de sorra del fons del delta de la Tordera. Els expertes apunten que la recuperació és possible per la reducció de la intervenció urbana a la zona.

(Diari de Girona)

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics