El govern de Malgrat protegeix la Pilona

La pilona en època minera
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

 

La pilona en època minera
La pilona en època minera

L’activitat minera de Can Palomeres, inclosa la Pilona, s’inclouran en el catàleg de béns locals.  L’Ajuntament preveu protegir aquests vestigis a través de la catalogació i la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). A més, es canviarà la catalogació de la masia de Can Palomeres per a usos científics i mediambientals.

La modificació crearà noves eines de protecció de Can Palomeres i del seu entorn. De fet, el passat mes de setembre ja es va aprovar per unanimitat al plenari modificar el POUM amb la intenció de protegir tot l’espai que ocupaven les mines i incrementar el nivell de protecció de l’espai de més de 45 hectàrees.

L’últim pas incloïa la masia, l’estació de càrrega de les mines i edificacions associades.

L’entorn de les Mines ja està catalogat com a espai de Xarxa Natura 2000 per la presència de colònies de ratpenats, un aspecte important a nivell de biodiversitat. La modificació del POUM busca precisament protegir tot l’entorn, no només pel que fa a l’aspecte medi ambiental, sinó també perquè forma part del “patrimoni industrial i cultural”.

Ja al setembre es va anunciar que el consistori estava treballant en un Pla Director dels Vestigis on s’hi inclouria la Pilona.

La catalogació de tots els vestigis haurà de facilitar, defensa l’Ajuntament, la gestió i la conservació de l’espai però també la seva perifèria. A més, s’espera acabar amb el vandalisme que s’ha detectat a la zona. Segons el consistori, es vol facilitar la recuperació arquitectònica però també paisatgística i regular l’accés del públic que “provoca importants problemes per la conservació”.

La modificació del POUM a Can Palomeres també fixa els criteris per modificar el catàleg del pla urbanístic de Malgrat de Mar i incloure tots els vestigis del passat miner.  De fet, un dels objectius que s’havia marcat el govern abans d’acabar el mandat era “treballar per la consolidació de la Pilona”.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics