Joves i investigadors regeneren el bosc del Vilar cremat l’estiu passat

El CAU de Blanes participa en la regeneració del turó del Vilar. Aj. Blanes
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El  Cau de blanes ha col·laborat en un projecte de la UdG per regenerar el bosc del turó del Vilar que es va cremar fa un any. Aquest mes de maig ha finalitzat el treball que ha realitzat un grup de joves del CAU en co·laboració amb un equip d’investigadors de la Universitat de Girona. Es tracta d’un grup de científics de Biologia Animal que ha elaborat una guia de bones pràctiques pionera en la recuperació de la fauna i la flora d’un bosc que ha patit un incendi. El document té l’objectiu que quan es tali un bosc cremat sigui  el menys perjudicial possible., es pugui mantenir la biodiversitat i contribueixi a la recuperació de l’ecosistema.

La feina dels membres del CAU ha consistit en apilar branques perquè els animals les utilitzessin per fer-hi de nou el seu cau. La tasca l’han fet als boscos que envolten el Santuari del Vilar, que es van cremar el juliol passat.

Els investigadors estan aplicant el seu manual de bones pràctiques en una sèrie de parcel·les experimentals on s’estan elaborant els pilons de branques per al seu estudi i la posterior recuperació.

Els efectes d’un incendi en un bosc no s’acaben un cop s’ha extingit.

El projecte del grup de Biologia Animal de la UdG està pensat perquè pugui utilitzar-lo professionals forestals, propietaris de boscos, l’administració pública i les institucions.  els experts que treballen en aquest projecte asseguren que emportar-se tots els troncs cremats no és aconsellable, en definitiva: no és una bona pràctica. Per això, el document recull tota una sèrie de recomanacions per contribuir a disminuir els impactes negatius de l’explotació dels boscos cremats i facilitar la seva recuperació.

Investigadors del projecte defensen que des d’un punt de vista mediambiental un incendi forestal no té perquè considerar-se com una cosa negativa.

Segons el seu estudi, un bosc cremat continua complint funcions ecològiques i, sense la intervenció humana, pot recuperar-se en unes dècades, sempre i quan no hagi estat molt virulent.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics