Blanes i Tarragona s’uneixen perquè els concursos de focs siguin patrimoni immaterial

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Begoña Floria, regidora de Festes de Tarragona (esquerra),  Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat (centre) i Quim Torrecillas, regidor de Cultura de Blanes. Fotografia: Joaquim Llorens
Begoña Floria, regidora de Festes de Tarragona (esquerra),
Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat (centre) i Quim Torrecillas, regidor de Cultura de Blanes. Fotografia: Joaquim Llorens

Les dues ciutats tenen una llarga tradició en l’organització d’espectacles pirotècnics. La més veterana és Blanes, que fa 47 anys que celebra el Concurs Internacional de Focs d’Artifici, i Tarragona enguany arriba a la 27a edició.

Com a resultat d’un any de treball entre les dues ciutats ha nascut el projecte “Els Focs Artificials de Catalunya” amb el que es vol donar projecció als dos únics concursos internacionals d’espectacles pirotècnics com un element més del patrimoni immaterial. Sí que hi ha altres poblacions de Catalunya que fan castells de foc per posar punt i final a les festes, però només n’hi ha dues, Blanes i Tarragona, en què s’organitzin en format concurs.

Els dos municipis consideren que al llarg dels anys han generat un patrimoni immaterial, pel que volen que la Generalitat ho reconegui i els inclogui al Catàleg del Patrimoni Festiu. Quim Torrecillas és regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes.

El que busquen les dues poblacions és lluitar per revaloritzar el patrimoni cultural immaterial de Catalunya vinculat a les festes del foc i les pirotècnies. En aquesta línia, es tracta de reforçar la projecció turística dels respectius territoris –la Costa Daurada a Tarragona i la Costa Brava a Blanes.

Des de la Generalitat, el director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha dit que de facto els focs ja són patrimoni immaterial i que no hi haurà cap problema en oficialitzar-ho amb el tràmit administratiu.

Es vol crear una imatge de marca i guanyar prestigi i projecció. D’altra banda, una altra línia en què s’està treballant és en establir algun tipus de premi que pugui unificar les dues poblacions.

Els focs de Blanes es veuran enguany del 22 al 26 de juliol i costen 125 mil euros. Els de Tarragona es faran del 28 de juny a l’1 de juliol i tenen un pressupost de 100 mil euros.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics