URGENT

L’alcalde de Blanes, el socialista Miquel Lupiáñez, se suma al manifest contra l’article 155

Compartiu aquesta història
L'alcalde de Blanes, el socialista Miquel Lupiáñez - Ajuntament de Blanes
L’alcalde de Blanes, el socialista Miquel Lupiáñez – Ajuntament de Blanes

L’alcalde Blanes, Miquel Lupiáñez, va signar aquest diumenge el manifest impulsat per diversos membres del PSC en contra de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Lupiáñez ha explicat que la seva decisió no es deu només a la situació de les darreres setmanes, sinó que ve donada per una desafecció creixent de tots aquests anys. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, l’alcalde ha evitat qualificar l’aplicació de l’article 155 com un “cop d’estat”, però sí que ho considera una “intervenció sobre la seva autonomia, el seu parlament i el seu govern”, i que com a demòcrata no pot estar-hi d’acord.

Segons Lupiáñez, la situació actual es tradueix en un “segrest de l’autonomia del Parlament de Catalunya, escollit democràticament”. La signatura del manifest per part de Lupiáñez se suma a la d’altres alcaldes del PSC, com Núria Parlón, de Santa Coloma de Gramanet, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, el de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, o el de Granollers, Josep Mayoral.

En aquest sentit, l’alcalde de Blanes ha declarat que, en cas que el PSC es voti a favor de l’aplicació de l’article 155 al Senat, deixarà el partit.

Segons ha explicat Lupiáñez, la desafecció va començar als anys de l’Estatut i la seva posterior rebaixa de les expectatives, així com el fet que es declarés il·legal el referèndum i que es duguessin a terme les accions de violència policial del passat 1 d’octubre. Per últim, ha afegit que tot plegat s’ha agreujat encara més amb la detenció, la setmana passada, dels líders d’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

De fet, ahir dilluns, a la façana de l’Ajuntament de Blanes s’hi va penjar una pancarta que fa al·lusió a la llibertat dels representants de les dues entitats sobiranistes, i on s’hi pot llegir “Llibertat presos polítics”.

Aquest proper dijous 26 hi ha convocada sessió plenària a l’Ajuntament de Blanes, i l’alcalde ha fet pública la seva intenció d’incloure a l’ordre del dia la moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya. La moció, que també han presentat altres consistoris catalans, està promoguda per l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència.

Avui dimarts se celebra a l’Ajuntament de Blanes la Junta de Portaveus, on Lupiáñez té previst anunciar la decisió de portar la moció al ple de dijous, i per altra banda seguir amb l’intent de trobar suports de cara al govern municipal.

Just abans de l’últim ple ordinari de l’Ajuntament, va trencar-se el pacte de govern que Lupiáñez i el PSC tenien amb ERC, i el PDeCAT també va anunciar que marxaria de l’equip de govern a finals d’aquest mateix mes d’octubre. De moment, Lupiáñez ha tingut diverses reunions de contacte amb altres grups municipals, sense que s’hagi arribat a cap acord.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics