URGENT

La gestió dels recursos forestals, a debat

Compartiu aquesta història

Demà dijous, Palafolls inicia un cicle de ponències al voltant de la gestió del territori, la sostenibilitat i l’economia circular.

La primera sessió del cicle se celebra amb la vista posada en el debat entorn al Maresme i els seus recursos forestals, i comptarà amb la presència d’especialistes de l’àmbit de la gestió forestal.

Per una banda, hi assisteixen Oriol Bassa, tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme i de l’Ajuntament de Palafolls, Jordi Bartrolí, catedràtic del Departament de Química de la UAB, i Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Prèviament a la xerrada de demà, aquesta emissora ha pogut parlar amb Vayreda sobre les objectius de la seva ponència. Entre d’altres, l’investigador parlarà sobre el paper dels boscos en el medi ambient i en les emissions de CO2 a l’atmosfera, tant a nivell global com també a la nostra comarca i al nostre municipi.

Sobre el futur dels boscos de la comarca, Vayreda destaca que la realitat d’aquests espais va canviant i evolucionant, degut a diversos factors que provoquen la substitució d’espècies als nostre boscos.

L’investigador destaca que l’abandonament de la gestió dels boscos fa que la convivència entre el pi pinyer i l’alzina, que entre d’altres s’exposen de manera desigual a les inclemències meteorològiques degut a la seva col·locació en el terreny, es converteixi en una competències entre les dues espècies, i que finalment acabi canviant els boscos.

Segons explica Vayreda, una de les causes de l’abandonament de la gestió forestal és la falta de rendiment econòmic que actualment té aquesta gestió.

En aquest sentit, segons destaca Vayreda, la manca de rendiment econòmic, sumat a la necessitat d’invertir en la gestió, fa que els propietaris dels terrenys deixin de gestionar-los.

De cara a la ponència de demà, l’investigador vol donar un enfocament ampli de la situació a nivell global, però també parlant d’exemples concrets del cas de la nostra comarca.

Segons Vayreda, l’actual escenari dels boscos maresmencs es pot extrapolar a la resta d’Europa, tot i que destaca que aquí la situació és encara més delicada.

La xerrada se celebra demà dijous a partir de les 7 del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament.

Ja de cara al 21 de juny es farà la segona part del cicle, amb una xerrada sobre l’aigua, sota el títol de “Aigua, el seu cicle i la seva relació amb les noves energies dins una economia circular”.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics