Es detecten dos exemplars de vespa asiàtica a Palafolls

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ahir dilluns van ser localitzats al barri de Sant Lluís dos exemplars ja morts de la vespa velutina, més coneguda com a vespa asiàtica.

Es tracta d’una espècie invasora especialment mortífera entre la població d’abella autòctona, tot i que no representa un perill per l’ésser humà.

El principal dany que causa és a l’apicultura. Els exemplars adults ingereixen líquids dolços i fruita madura, però les larves s’alimenten  de molts tipus d’insectes, especialment abelles.

La seva afectació sobre les espècies autòctones ha fet que la Generalitat ja faci temps que hi actuï a través de protocols d’actuació davant de la presència d’aquesta vespa per tal d’evitar que s’estengui.

Es tracta d’un protocol que, amb l’ajuda dels apicultors, consisteix principalment en l’eliminació dels nius i la captura, a través de paranys, de les abelles reines quan surten de l’hibernació, un fet que es produeix principalment a partir del mes de març, amb l’augment de les temperatures.

La vespa asiàtica es pot diferenciar d’una vespa autòctona per diversos trets físics, com per exemple el color de les potes, que són de color groc, la part central del cos i bona part del cap són de color negre –mentre que l’autòctona és més marró–, i l’extrem del seu abdomen és de color groc, a diferència de l’autòctona que té més de la meitat de l’abdomen d’aquest color.

Tot i que de moment no se n’ha vist cap a Palafolls, el que també serveix per detectar la presència de vespes asiàtiques són els seus nius. En aquest sentit, són molt més grossos que els vespers de l’espècie autòctona, pengen d’arbres o teulades i hi viuen centenars de vespes.

La vespa asiàtica és una espècie originària de la Xina, que va introduir-se a Europa l’any 2004, quan va ser detectada per primera vegada a França, i va estendre’s ràpidament pel sud-oest del país, a una velocitat estimada de 100 quilòmetres a l’any.

El 2010, la vespa asiàtica arribava a Guipúscoa, i dos anys més tard se’n detectaven els primers exemplars a Catalunya, a l’Alt Empordà.

A principis d’aquest any, l’espècie començava a agafar presència a la nostra comarca, i se’n detectaven fins a 6 nius a Tordera.

De fet, segons el Servei Públic de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, en l’últim any la vespa asiàtica s’ha establert en 5 comarques noves on abans no se n’havia detectat cap presència, com el Maresme, però també la Cerdanya, el Berguedà, el Bages i el Vallès Oriental.

Des del Cos d’Agents Rurals de Catalunya es disposa d’un telèfon i d’un correu electrònic per poder notificar la presència d’exemplars o nius de vespa asiàtica al territori. En cas de detectar-ne algun cas, es pot trucar al telèfon 93 574 00 36 o bé també enviar un correu a acapsal.dma@gencat.cat , adjuntant-hi una foto de la troballa sempre que es pugui.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics