Pugen els casos de diabetis diagnosticats a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Avui,14 de novembre, se celebra arreu el Dia Mundial de la Diabetis, una malaltia crònica que afecta més de mig milió de persones a Catalunya.

Es tracta d’una malaltia metabòlica que es caracteritza per un ús escàs de la glucosa per part de l’organisme. La glucosa és un sucre que, un cop arriba a les cèl·lules, actua com a font d’energia per tal de dur a terme els processos vitals.

En aquest sentit, si el cos és incapaç d’aprofitar-la, en lloc de penetrar a les cèl·lules, s’acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia, amb l’augment del nivell de glucosa a la sang.

Segons ha informat la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, al llarg del 2017 van augmentar un 2,5% el nombre de casos diagnosticats de diabetis.

L’augment, segons la corporació, s’ha produït en la variant de tipus 2, i la mitjana d’edat dels pacients amb nous episodis de diabetis ha disminuït, passant dels 64,3 anys el 2016 als 62,7 anys en aquest 2018.

De fet, 2 de cada 3 casos són de diabetis tipus 2, essent una variant relacionada amb diferents factors de risc, com el sobrepès o el sedentarisme, així com també l’edat, els antecedents familiars o el factor genètic.

L’Àrea Bàsica de Salut Malgrat-Palafolls ocupa el segon lloc en la llista de centres amb més casos de malalts per diabetis, amb un gairebé un 7%, just darrere del CAP de Calella, que compta amb pràcticament un 8% dels casos.

L’ABS Lloret-Tossa és on hi ha menys percentatge, en aquest cas un 6,3%. Tot i així, tal i com apunta la corporació, encara que la població calellenca sigui inferior a la de Lloret-Tossa, hi ha un nombre de persones afectades més gran en relació a la població perquè aquesta està més envellida que la de Lloret-Tossa.

La franja d’edat amb més persones afectades per diabetis, un 61%, se situa a parrtir dels 65 anys, mentre que un 35,3% se situa entre els 40 i 64 anys, gairebé un 3% entre els 15 i els 29 anys i només un 0,5% dels 0 als 14 anys.

La Federació Internacional de Diabetis estima que actualment hi haurien més de 425 milions de persones amb diabetis al món, de les quals una tercera part són més grans de 65 anys. Sense mesures de prevenció efectives, segons apunten, el nombre de persones amb diabetis podria augmentar fins a 629 milions a l’any 2045.

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 560.000 casos. Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis de tipus 1 en menors de 30 anys.

 

Podeu recuperar aquí l’entrevista feta a la Dra. Cristina Ligorria, endocrina de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva:

 

Imatge: Salut

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics