L’energia solar pot ajudar a reduir la factura de la llum

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Una 50a de persones han assistit aquest dimarts al vespre a la xerrada sobre com introduir l’energia solar a les cases particulars de Palafolls.

La trobada volia esvair dubtes sobre ala instal·lació d’aquesta tecnologia que aprofita l’energia del sol per transformar-la en energia elèctrica per a ús domèstic.

D’entrada, amb la implantació d’aquesta energia renovable  es pot arribar a reduir considerablement la factura del subministrament elèctric ja que els panells solars  generen energia per l’autoconsum i només s’usa la xarxa elèctrica quan no hi ha prou energia de les plaques fotovoltaiques. Tot i això també es poden instal·lar bateries que permetin acumular aquella energia que no s’usa per poder-la fer servir quan ja no hi ha sol o hi ha puntes de demanda energètica. Segons Toni Pérez, de l’empresa Techsolar, l’objectiu d’aquesta energia és ser autosuficient i, per tant aconseguir no dependre de les empreses elèctriques.

Durant la xerrada es va fer palès que en un futur  l’energia elèctrica serà més cara i més restrictiva, pel que molts països nòrdics estan apostant per l’autosuficiència amb energies netes com la solar o la eòlica a cada casa i, amb un sistema agregat pel que les llars productures comparteixen l’energia sobrera amb d’altres cases amb dèficit.

Ara com ara, la implantació de l’energia solar només és factible en cases o masies, mentre que en comunitats només és possible per a despeses de la comunitat i no per als pisos particulars, a l’espera d’una regulació tècnica que ho permeti.

Instal·lar-se unes plaques solars en una casa pot necessitar d’una inversió d’entre 5 i 10 mil€, recuperables en aproximadament 8 anys. Això permetria generar electricitat durant les hores de sol, però encara amb dependència de la xarxa general a la nit o en dies de poc sol. Si es vol incorporar bateries de liti que ajudin a acumular energia de dia per gastar-la en les hores de menys sol, caldrà sumar-hi entre uns 5 i uns 10 mil€ més.

A Palafolls, per incentivar el pas a l’energia solar, el consistori ofereix beneficis fiscals per aquells particulars que instal·lin aquesta energia neta a les seves llars. Ho fa bonificant el 50% de l’impost de l’IBI durant 5 anys.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics