Accedir a un habitatge és el principal problema de pobresa al Maresme

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El Consell Comarcal del Maresme ha presentat la primera radiografia de la pobresa i vulnerabilitat social a la comarca, que presenta quines són les 5 causes que aboquen la població de la comarca a situacions d’emergència social. La principal, segons es va avançar al Ple del Consell Comarcal d’aquest dimecres, és l’accés a l’habitatge.

Aquest estudi avança que la recuperació econòmica no s’està traslladant al dia a dia dels ciutadans. De fet, els serveis socials municipals continuen desbordats i no donen abast per atendre les situacions d’emergència social que es donen a la comarca. Fins i tot, segons han manifestat els autors de la diagnosi, s’hi ha detectat un increment.

El principal problema que viu el Maresme és el de l’accés a l’habitatge. Els preus de lloguer s’han disparat i estan deixant moltes famílies al carrer sense opcions de trobar un habitatge on viure.

De fet l’Oficina Comarcal d’Habitatge ha experimentat un 21% més de sol·licituds pels ajuts al lloguer. Es tracta d’unes prestacions que volen evitar que les persones perdin la seva llar per motius econòmics. Per poder optar als ajuts, però, cal que els lloguers no superin els 600€ al mes, o 900€ en el cas de les famílies nombroses.

Aquests requisits són igual per a tota la província de Barcelona, sense atendre a les diferències evidents que hi ha segons les zones de la província. Això  exclou a moltes famílies del Maresme que tot i viure en una situació de vulnerabilitat no poden accedir als ajuts perquè el preu mensual de lloguer que estan pagant supera els 600€. De fet la mitjana del preu de lloguer a la comarca durant el primer trimestre de 2018 era de 681€.

Davant d’això, el Ple del Consell Comarcal del Maresme demanarà tenir en compte la realitat del Maresme i el context generalitzat de preus de lloguer a l’alça, per facilitar que més famílies puguin aconseguir aquestes ajudes tot augmentant  l’import màxim de lloguer o renda mensual dels requisits

La resta de problemes que aboquen als maresmenc a la pobresa són la precarització del mercat de treball, la pobresa energètica, l’increment de problemes de salut mental i la situació d’il·legalitat de molts ciutadans.

L’estudi, elaborat pel Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, encara no està finalitzat, però ja s’han  avançat les primeres conclusions.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics