Mor als 84 anys Anna Maria Barnés, pionera de la fotografia a Blanes

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Barnés a la inauguració de l’exposició de l’any 2014 – Aitor Roger

Barnés, nascuda a Blanes l’any 1934, va ser una de les dones pioneres en el món de la fotografia en aquesta ciutat veïna, conjuntament amb la també blanenca Esperança Ros, que la va precedir.

Segons explica l’Ajuntament de Blanes, Barnés provenia d’una família de set fills que vivia al barri de Sa Carbonera, i va treballar durant dues dècades anys l’antiga SAFA, on feia tota classe de feines, algunes vinculades amb el món de la fotografia, un camp en el qual es va començar a introduir ja als anys 50 del segle passat.

Segons explica el consistori blanenc, la passió de Barnés per la fotografia li va néixer al mateix temps que l’amistat amb Esperança Ros.

De fet, durant més de quatre dècades, la vida de Barnés en l’àmbit fotogràfic va estar estretament vinculada amb els Ros, que tenien una botiga de fotografia al carrer Raval de Blanes, on no només feien sessions d’estudi i reportatges de batejos, comunions i casaments, sinó on també treballaven amb la imatge creativa.

Les dues fotògrafes van participar en nombrosos concursos de tot l’estat espanyol, aconseguint diversos premis i reconeixements, com per exemple els que van obtenir en les primeres edicions dels Premis Quillat, certamen que continua organitzant l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes.

L’Ajuntament de Blanes qualifica d’”ingent” el fons fotogràfic que va conservar Barnés, amb més de 31.700  imatges, i que va cedir a l’Arxiu Municipal de la ciutat veïna.

En aquest sentit, i segons apunta el consistori, els fons procedents de dones són molt escassos als arxius, ja que sovint han estat poc o gens valorades a nivell històric, i des de la insitutició remarquen l’important paper tant d’Anna Maria Barnés com d’Esperança Ros en la història fotogràfica de la ciutat de Blanes, on l’any 2014 se’ls va dedicar una exposició sobre el seu treball durant la celebració de la Festa Major.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics