Preocupació per l’estat de les parcel·les de bancs i fons voltors

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Els propietaris estan obligats a mantenir les parcel·les netes de residus, però també desbrossades, sobretot aquelles situades en urbanitzacions i zones properes a boscos. És una mesura destinada a prevenir incendis forestals. 

El problema en el que es troben molts ajuntaments, entre ells el de Palafolls, és amb les parcel·les que ara són propietat d’entitats bancàries o fons voltors i que es desentenen de les seves obligacions.

Els consistoris, que han de fer complir la norma, tenen diferents instruments per intentar que els propietaris facin la feina,com ara l’execució subsidiària, a través de la qual, és el propi consistori qui encarrega i paga la neteja de les parcel·les per després girar la despesa a la propietat. 

És la solució més habitual, però no sempre s’aconsegueix que l’altra part acabi retornant els diners a la corporació municipal. En el cas de Palafolls aquesta factura costa molt de recuperar, ja que les entitats bancàries es desentenen. A més, tot el procés d’execució subsidiària i de reclamació del deute és molt llarg i no sempre acaba amb la recuperació de la despesa. Ho explica Montse Borràs interventora de l’Ajuntament de Palafolls.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Palafolls ha canviat d’estratègia i aposta per una altra de les mesures que permet la llei per obligar a l’execució de la normativa. Es tracta de la multa coercitiva; és a dir, l’Ajuntament, després de demanar la neteja de les parcel·les i no rebre resposta, imposa una multa per obligar a fer la tasca. D’aquesta manera el consistori no avança els diners i obliga als propietaris a fer la desbrossada. Jordi Villaret, regidor d’urbanisme,  explica que des d’aquest any s’està optant per aquesta opció.

En els últims mesos s’han obert més d’un centenar d’expedients, dels quals una  70a han tirant endavant davant la manca de resposta de la propietat.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics