La desembocadura del riu Tordera i la costa gironina se situen entre els indrets més fructífers per l’aparició de noves espècies exòtiques

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha donat a conèixer les últimes setmanes alguns dels resultats obtinguts amb l’EXOCAT.  Aquest és un projecte de recerca que té la intenció d’obtenir una radiografia acurada de la situació i millorar les estratègies de prevenció i control de les invasions biològiques a Catalunya. 

El coordina el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i cataloga la llista d¡’espècies exòtiques de Catalunya en funció del seu estatus invasor, a banda de complementar-se amb una amplíssima base de dades per la gestió d’aquestes espècies als espais protegits. 

Segons els resultats obtinguts, a Catalunya hi ha 1.678 espècies exòtiques identificades. D’aquestes, en 12 anys, 198 han aconseguit establir-se i expandir-se pel territori convertint-se, així, en espècies invasores. 

L’EXOCAT recull l’estat actual, l’abans i el després d’aquestes espècies a Catalunya i és una comparativa única per veure com ha evolucionat la problemàtica els darrers anys. En aquest sentit, hi ha llocs on és més possible la proliferació d’aquestes. Alguns d’ells són la desembocadura del riu Tordera i la costa Gironina. Això s’explica per tres factors principals: el clima suau, que afavoreix l’establiment de gran nombre d’espècies d’origen tropical i subtropical; un paisatge humanitzat, que multiplica les oportunitats d’introducció d’espècies exòtiques al medi; i una elevada diversitat d’hàbitats que afavoreix l’establiment d’espècies amb requeriments molt contrastats.

Entre les espècies que es consideren invasores hi ha el coipú, i també destaca l’expansió dels peixos continentals, els rèptils i els invertebrats terrestres, que en alguns casos han multiplicat per deu l’àrea ocupada el 2021 respecte del 2013.

Algunes de les espècies que destaquen per la seva expansió pel territori són la vespa asiàtica, el mosquit tigre, el morrut de les palmeres o la papallona del boix. Aquestes espècies van arribar a Catalunya fa relativament pocs anys i des de llavors han colonitzat el territori de manera destacable, cosa que ha causat importants impactes ecològics, econòmics i a la salut humana.

També destaquen els ocells com la cotorreta pitgrisa o la cotorra de Kramer. Pel que fa a les plantes invasores, l’informe destaca especialment l’expansió de diversos cactus o cactàcies.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics