URGENT

Palafolls, més a prop de ser declarat municipi amb mercat residencial tensionat

Compartiu aquesta història

El govern català ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut després que a finals de juny publiqués el llistat de 140 municipis catalans que es volen declarar com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer.

En aquest llistat es manté Palafolls, Malgrat, Blanes o Santa Susanna, així com tots els municipis de costa del Maresme. Ara el govern català enviarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana la memòria definitiva que introdueix dues novetats importants.

La primera és que es considerarà gran tenidor aquell que tingui 5 o més propietats, quan fina ara eren els que en tenien més de 10. Una altra novetat és que els promotors socials no seran considerats grans tenidors. Tampoc els promotors privats que tinguin per objecte social la promoció d’immobles amb protecció oficial destinats a la venda i no al lloguer.

En canvi, la Generalitat ha desestimat les al·legacions que sol·licitaven una compensació econòmica pels propietaris, les que posaven en dubte les competència de la Generalitat per regular el preu del lloguer o les dades que s’han usat per a redactar la memòria i els informes de cadascun dels municipis o les que demanaven que es pogués declarar àrea tensa una unitat menor al municipi.

La memòria ha estat signada per a què pugui ser aprovada i, per tant, pugui entrar en vigor en la menor brevetat possible. Això permetrà la limitació del preu del lloguer en aquests 140 municipis, on resideixen 6,2 milions de persones, un 80,6% dels catalans.

Un cop declarats com a zona tensionada, el preu dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicat l’IPC. A més a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics