Les dades de l’Agència de Residus de Catalunya corresponents a l’any passat indiquen que els palafollencs han complert amb una de les màximes per evitar la generació de residus: la reducció.
Els palafollencs han generat de mitjana menys de mitja tona d’escombraries durant l’any passat. En concret 496 quilos de residus per habitant.
Això suposa una rebaixa d’una vintena de quilos per habitant i any, ja que al 2021, la xifra es situava en els 515 quilos.
Ara bé, els palafollencs fallen en una altre de les màximes; el reciclatge. En l’últim any hem anat a pitjor en la separació de residus. Palafolls ha reciclat un 44.18% de tots residus que ha generat. Això vol dir que cada cop separem pitjor les deixalles i llencem al contenidor gris residus que haurien d’anar a d’altres residus.
En tot el 2022, Palafolls va generar 4.800 tones de residus, de les quals, 2.120 van acabar en un dels 4 contenidors de reciclatge, ja sigui paper, vidre, envasos o orgànica.
De fet, s’ha recollit menys de totes les fraccions més habituals., especialment de paper i cartró. L’any passat se’n va recollir 45 tones menys que l’any anterior.
Amb aquest 44.18% de reciclatge, el nostre municipi està molt lluny del percentatge que exigeix Europa per tal d’evitar sancions. De fet ja s’hauria de reciclar per sobre del 50% amb la previsió d’anar augmentant la separació fins el 55% al 2025 i al 60% al 2030.
Tot i això, al nostre voltant hi ha poblacions amb un percentatge encara més baix. Santa Susanna es troba en el 26%, la meitat del requerit per Europa. Pìneda no arriba al 40% o Malgrat està en el 44%.
Només Tordera fa els deures i es manté per sobre del 50% de separació de residus.
L’alt Maresme està lluny de municipis com Argentona amb un 86% de reciclatge o Arenys de Munt amb un 78%.