Ja fa 4 anys del Gloria

Compartiu aquesta història

El diumenge dia 19 de gener del 2020, el vent va començar a agafar protagonisme al nostre municipi. Començaven els efectes del pas de la borrasca Gloria pell nostre municipi. Tot i que s’havia alertat dels possibles problemes, res feia pensar el que acabaria passant a Palafolls i a les poblacions del Delta de la Tordera. La tarda del 21 de gener, el cabal de la Tordera va anar en augment, fins el punt que es va començar a desbordar, tímidament, a la zona de la potabilitzadora. Els pagesos de la zona intentaven frenar l’aigua amb màquines i petits murs de sorra d’uns 40 cm d’alçada, que finalment de poc servirien.

La situació, però, es va anar descontrolant a la nit. La tempesta de primera hora de la matinada va provocar que les rieres que passen per Palafolls anessin molt carregades inundant àmbits com els semàfors d’entrada, el pipican o el polígon industrial. Un cop va parar de ploure, aquesta aigua va anar a parar al riu, que va experimentar un creixement considerable fins a desbordar-se de nou per la potabilitzadora, però també per la zona del polígon d’en Puigvert i la zona de la Biblioteca. Tot va quedar inundat sota un o dos pams d’aigua.

El riu baixava amb tanta força que, a quarts de 5 de la matinada, va acabar esfondrant el pont ferroviari i just després el de vehicles que hi havia al costat entre Malgrat i Blanes.

Foto: Ajuntament de Blanes

El poble patia una situació complicada pel trànsit, pels sobreeiximent del riu, per les esllavissades de carrers a Ciutat Jardí i alguns problemes elèctrics. L’aigua va afectar els pous de captació d’aigua de la potabilitzadora, i tot i que no hi havia perill de talls d’aigua, molts ciutadans van començar a omplir banyeres i galledes, cosa que va tensionar la situació.

Aragonés durant la seva visita al gener del 2020. RP

La situació era dantesca, amb carrers inundats, sense tren, sense circulació entre Blanes i Palafolls i amb desenes d’hectàrees agrícoles sota l’aigua.

Fins i tot el llavors vicepresident, Pere Aragonès, visitava Palafolls i ja parlava de afectació històrica

Han passat 4 anys des d’aquell temporal i s’ha pogut reparar els camins afectats, la mota desbordada al pla d’en Bigas i la zona del camp de vol, però encara falta fer l’acció més important, desenvolupar el Pla de Motes, que ha d’apujar el terreny al voltant del riu per evitar que una futura crescuda pugui ocasionar el terrabastall de fa 4 anys.

Francesc Alemany és l’alcalde de Palafolls.

El pla es va presentar ja fa un any i mig, però encara no s’ha desenvolupat. 

Ara fa 4 anys, RP va oferir una programació especial en directe per seguir el pas del Glòria. Una programació que li va valer per ser distingida amb una menció d’Honor dels Premis Ràdio Associació de Catalunya, juntament amb altres emissores de l’Alt Maresme.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.