URGENT

Mosquito Alert reuneix estudiants de tot l’Estat a la seva primera Fira Científica

Compartiu aquesta història

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) va reunir al Museu de Ciències Naturals i a la seu central del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) prop de 200 estudiants de primària, secundària i batxillerat de 40 centres educatius de tota Espanya. Aquesta xifra és una petita representació dels prop de 2000 alumnes de 13 comunitats autònomes diferents que han participat a la vuitena edició del Projecte Educatiu Mosquito Alert.

Tal com detallen des del CEAB, l’alumnat que va participar a la fira va exposar els seus treballs sobre malalties transmeses per mosquits davant un jurat especialitza. Després de la celebració d’aquest, es van lliurar cinc premis per cadascuna de les categories del projecte: ‘Recol·lecció de dades’ (5è i 6è de primària), ‘Comunicació científica’ (1r, 2n i 3r de l’ESO i mòduls formatius) i Joves investigadors’ (4rt de l’ESO, Batxillerat i mòduls formatius).

El Projecte Educatiu Mosquito Alert, es va iniciar el gener amb una formació al professorat, seguida de dotze sessions formatives en línia per a l’alumnat. Els estudiants van aprendre a identificar espècies com el mosquit comú i el mosquit tigre, i van adquirir coneixements sobre els riscos per a la salut pública que suposen les picades de mosquits invasors.

Després d’aquesta primera fase d’aprenentatge, els alumnes van dur a terme tasques de recerca que s’han plasmat en tres tipus de productes finals segons l’edat: productes creatius, com ara quaderns desplegables o ‘lapbooks’, en el cas d’estudiants de 5è i 6è de primària ; una campanya divulgativa, en els cursos de 1r, 2n i 3r de l’ESO i mòduls formatius; i un pòster que presenta els resultats d’una investigació, en el cas de 4t de l’ESO, Batxillerat i mòduls formatius.

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC (CEAB), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i l’associació mediambiental Xatrac. L’objectiu d’aquest és vigila l’expansió de mosquits invasors capaços de transmetre malalties, com ara el dengue, el Zika, el chikungunya o la febre del Nil Occidental.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics