L’Oficina Antifrau de Catalunya ha detectat irregularitats en diversos procediments de selecció, nomenaments i retribucions d’alguns directius de l’empresa pública Serveis Mediambientals de la Selva (Nora). Així ho han fet constar en un informe enviat a l’actual president d’aquesta empresa, Martí Pujals.
En el document, al qual ha tingut accés Diari de Girona, Antifrau insta a Nora a anul·lar els nomenaments efectuats i convocar de nou els llocs de treball adequant el procediment de selecció a la normativa de funció pública aplicable». A la vegada, demana així com a revisar complements salarials atorgats i retornar possibles quantitats indegudes.
Nora és una societat mercantil pública dedicada a la gestió de serveis mediambientals i participada pel Consell Comarcal de la Selva en prop d’un 84% i per l’Ajuntament de Blanes en un 16%.
Segons recorda l’informe, l’empresa ha d’ajustar-se als principis de publicitat, mèrit i capacitat propis de la funció pública. Els problemes, però, es van conèixer quan alguns treballadors van presentar la denuncia de la qual deriva l’informe, amb Salvador Balliu al capdavant del consell comarcal.
L’Oficina Antifrau detalla que les irregularitats trobades afecten els càrrecs de gerent, cap logístic, encarregat de gestió de personal, gestor de serveis i cap de comptabilitat, i que en diversos casos «la contractació esdevé un acte dictat prescindint total i absolutament del procediment legalment establert», fins al punt que el nomenament del gerent el 2019 «es troba viciat de nul·litat per no haver estat seleccionat a procediment selectiu sotmès als principis constitucionals de mèrit, igualtat i capacitat».
L’informe també indica que en diversos processos no consta que es fes publicitat de la convocatoria i que els tribunals de selecció no es van constituir adequadament. A més, han detectat anomalies en l’adscripció de treballadors a centres de treball amb convenis més favorables sense autorització formal, deficiències en el control horari i ús irregular de vehicles d’empresa.
Finalment, Antifrau exigeix també que «es revisin les decisions que van acordar els pagaments corresponents als complements salarials dels treballadors al·ludits i, en el seu cas, incoï expedient de devolució de quanties indegudes». L’entitat dona un termini de 30 dies a la societat per informar sobre les mesures adoptades.