Aquesta passada setmana un petit grup d’una vintena de flamencs va fer parada al Delta de la Tordera. No és un fet excepcional, ja que és normal poder veure exemplars d’aquestes aus fent una aturada en aquest espai, especialment més entrada la primavera.
Fa 2 anys, per exemple, es van comptar 47 flamencs al delta, el que ha suposat el grup més nombrós observat en aquest espai en els darrers anys.
I és que fa 4 anys, el temporal Gloria va formar una llengua de sorra a la desembocadura del riu, i es va decidir protegir l’espai final del riu per afavorir la regeneració natural de l’espai. Des de llavors, s’ha constatat la millora natural en aquest punt, un cop s’ha prohibit l’accés de vianants i la pràctica esportiva de la pesca, entre d’altres.
Video: Enric Badosa
Aquesta protecció, ha permès la recuperació natural d’aquest espai i l’arribada de nombroses espècies, com els flamencs o els corriols i camallargs que també aquests dies s’han pogut observar en el mateix punt. Enric Badosa, biòleg, naturalista i membre dels Naturalistes del Montnegre i la Tordera, detalla la importància de la presència d’aquestes aus, ja que no és freqüent veure’ls a la nostra zona i que encara estiguin al Delta de la Tordera implica que s’han donat les condicions necessàries perquè els flamenca s’aturin a aquest espai.
La desembocadura de la Tordera és un espai d’interès natural que acull habitualment moltes aus migratòries que l’utilitzen com a espai de repòs.
L’Ajuntament de Malgrat recorda que cal respectar la prohibició d’accedir a la llacuna per garantir la protecció dels hàbitats de totes les espècies. I és que, tot i les tanques de protecció i els cartells, són encara moltes persones que accedeixen a l’espai a passejar el gos o a pescar.