El nou enllumenat jubila els fanals d’Ou de Colom de la Plaça Major

Compartiu aquesta història

Aquests dies s’ultima la primera fase de substitució de l’enllumenat públic de Palafolls. En la majoria de casos s’ha canviat la bombeta per tecnologia led, però també hi ha alguns elements en els quals s’ha substituït el fanal sencer. 

Ahir mateix els operaris de l’empresa encarregada de desplegar la primera fase, va retirar de la plaça major els fanals coneguts com a “ous de colom”. Es tracta d’uns fanals de disseny realitzats en ferro pintat de color marró. El nom li ve perquè en la part superior tenen una visera i el fanal té forma de mig ou amb vidre rodó. 

La llum del fanal s’enfoca a la visera blanca i es reflectia distribuint-se al voltant. Els fanals, obra de Gabriel Ordeix, es van instal·lar amb la renovació de la plaça Major, a finals dels anys 80.

Aquesta primera fase també ha retirat els fanals racionalistes que imitaven els que hi ha al Teatre d’Oslo. Eren fanals de disseny avantguardista que combinaven metall i vidre, amb una part superior amb 6 finestres que donaven la llum.

Els dos tipus de fanals, que segons el consistori no estan homologats i no compleixen la normativa, estaven catalogats dins el mapa de patrimoni cultural de Palafolls presentat per l’Ajuntament fa pocs mesos. 

Ara els dos tipus de fanal s’han substituït per altres de més alts i més eficients per millorar la lluminositat de l’espai i la sostenibilitat econòmica i medioambiental.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.