Augmenta la presència de bernats marbrejats a Palafolls

Compartiu aquesta història

Les últimes setmanes s’ha detectat a Palafolls un augment en la presència d’escarabats bernat marbrejat, una espècie invasora d’origen asiàtic que s’alimenta de cultius de fruita i hortalisses. 

En aquesta estació, l’insecte invasor entra als edificis per hivernar. Concretament, s’amaga a les caixes de les persianes, l’armari de la roba, entre els coixins o als forats del sofà. Tanmateix, també se’l pot trobar als coberts i casetes exteriors de terrasses, jardins i parcel·les agrícoles, per aixoplugar-se de les condicions meteorològiques.

En canvi, a l’estiu, l’insecte surt al camp i causa molts danys per als conreus agrícoles. En aquest període, l’insecte acostuma a situar-se als arbres i arbustos ornamentals de carrers, parcs i jardins públics, així com als arbres fruiters i als cultius hortícoles. 

Per tal de fer front a aquesta plaga, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls ha donat una sèrie de recomanacions. Aquestes passen per instal·lar mosquiteres, i tapar forats exteriors com a mesura preventiva. Un cop es trobi un d’aquests insectes, recomanen capturar-los amb un aspirador i ofegar-los amb aigua i sabó. En cap cas s’han d’alliberar a l’exterior. Pel que fa als tractaments amb insecticides, els experts detallen que no són efectius en aquest tipus d’animals. 

Tot i això, primer de tot cal identificar aquest insecte: el bernat marbrejat és un escarabat amb dues franges blanques a les antenes i un patró marbrejat a la part dorsal del cos. A Catalunya, l’insecte es va identificar per primer cop l’any 2016 en l’entorn urbà de Girona. Des d’aleshores, el bernat marbrejat s’ha estès per tot el territori i ja ha començat a atacar els conreus.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.