L’abstenció del PSC permet aprovar els nous rebuts d’escombraries

Compartiu aquesta història

Anit es celebrar el ple d’ordenances de l’Ajuntament de Palafolls, el que fixa com seran els impostos, taxes i preus públics que pagaran els palafollencs pels serveis públics aquest proper any.

La majoria d’ordenances només es modifiquen en el seu redactat i la principal novetat, com ja va avançar aquesta emissora aquesta setmana, és l’augment del rebut de la recollida i tractament de la brossa.

Un augment motivat per la normativa europea que demana que els ingressos d’aquesta taxa han de cobrir la despesa que suposa el servei. Fins ara, l’Ajuntament recollia uns 200.000€ menys de la despesa real del que suposa la recollida i el tractament de les escombraries. 

Per tal d’aixugar aquesta diferència, i equilibrar ingressos i despeses, el consistori ha actualitzat el padró  de la taxa, és a dir, ha posat al dia totes les circumstàncies i actualitzat les activitats econòmiques per poder aplicar millor la taxa. Això ha fet aflorar noves activitats i situacions irregulars d’alguns domicilis. 

A banda s’ha equiparat a tots els habitatges del poble en una mateixa categoria i, per tant, tots les llars pagaran 155€ l’any vinent, el que suposarà entre 5 i 20€ més que el rebut d’aquest 2024.

També s’ha refet el preu de les activitats econòmiques i pagaran més, a l’entendre que, en general, generen més residus. De fet, fins ara l’activitat econòmica suportava el 23% del cost del servei i passarà al 30% a partir de l’any que ve.

L’alcalde de Palafolls explica que en total el cost del servei per l’any que ve arribarà als 1.2M€ i que caldrà pensar com s’ha d’aconseguir una altra de les obligacions que regula Europa; arribar al 65% del reciclatge d’aquí a 10 anys.

Les ordenances van tirar endavant amb l’abstenció del PSC. La seva portaveu, Dolors Agüera, però, assegura que l’abstenció es feia per responsabilitat i per complir amb la normativa europea. De tota manera recorda que és el segon any d’augment de la pressió fiscal als palafollencs i es compromet a fer que l’any que ve no s’augmenti la càrrega impositiva.

L’alcalde va recordar que, si no hagués estat per la normativa europea, no s’hagués augmentat la pressió fiscal per l’any que ve.

Per la seva banda, Palafolls Som va votar en contra de la modificació. Mónica Armada, la seva portaveu, lamentava la manca d’informació i el poc temps que han tingut per participar o debatre aquestes modificacions. Creu que la normativa europea permet més marge d’aplicació i assegura no entendre alguns conceptes i augments d’activitats econòmiques com les aplicades a alguns bars o cafeteries. Per tot plegat creu que, per responsabilitat, caldria haver aparcat la modificació.

A grans trets, si de mitjana el rebut d’escombraries domiciliaries a Palafolls s’enfilava als 138€ aquest any, pel proper serà de 155€, fraccionat en tres pagaments, conjuntament amb l’IBI que no es toca de manera general, però que si variarà, a l’alça o a la baixa, per l’aplicació dels nous valors cadastrals aprovats recentment.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.