Aquests desembre es podria aprovar la denominació d’origen de la Mongeta del Ganxet.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Els productors de mongeta del Ganxet veuen el futur del sector amb esperança gràcies a la oficialització de la denominació d’origen d’aquest llegum que arribarà el mes de desembre d’enguany.

La denominació d’origen és una indicació geogràfica aplicada a un producte agrícola o alimentari, que deu les seves característiques principal a la zona on es produeix. És per això que la DO serà de Fessol del Ganxet del Vallés i el Maresme. Ja que dins aquesta futura DO s’inclouen tots els municipis dels dos vallesos i alguns municipis del nord de la comarca del Maresme, entre ells PLF, i alguns concrets de la Selva, com Blanes.

La sol·licitud de DO, entregada al Ministeri d’Agricultura amb data de 2006, conclou que aquests tipus de mongeta no es cultiva en cap alra part del món.
La mongeta del ganxet és un dels productes típics de la gastronomia catalana, acompanyada, com dia la sol·licitud amb botifarra, i ja és citada en textos el s.XIX.

El gerent de la cooperativa agrícola Conca de la Tordera, Ramon Ribot explica la doble vessant interessant per aconseguir aquesta DO.

A PLF la tradició de la mongeta del ganxet és molt antiga i hi ha conreus estesos en diferents punts del nostre municipi. Segons dades de la cooperativa agrícola Conca de la Tordera, que agrupa a pagesos de PLF i Blanes, la producció en aquests dos municipis es situa prop del 30 mil kilos anuals. El propi gerent de la cooperativa assegura que els productors de mongetes del ganxet, s’incrementa any rera any.

La nostra zona fa ja 2 anys que aplica la normativa pròpia de les DO, és a dir, que ja fa 2 temporades que es tracta el producte com si ja fos denominació d’origen protegit, un segell de qualitat de productes com el vi o l’oli.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics