URGENT

Nova amenaça per a les plantacions de tomàquets del Maresme; la Tuta Absoluta.

Compartiu aquesta història

La Tuta Absoluta, és ara com ara, el nou maldecap per a pagesos de PLF i per extensió del Maresme i també de la Selva, on fa un any es va començar a detectar aquesta eruga que afecta a les tomaqueres i als tomàquets dels conreus de la zona.

La Tuta Absoluta és un cuc originari de Sud-amèrica on es troba àmpliament distribuït, i és considerada com la principal plaga en el cultiu del tomàquet.

A Europa es detecta per primera vegada a la Comunitat Valenciana al juny de 2007. La seva difusió és ràpida i a finals de 2007, ja es localitzen focus a altres indrets del litoral mediterrani. Ara la Tuta ja està localitzada també en conreus de PLF.

El president de les Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar, el palafollenc Joan Grimal, explica que, com totes les plagues, els primers anys són els més complicats de controlar.

Segons Grimal, la incidència de la Tuta ja és present a casa nostra, però encara de forma incipient pel que podria tenir una presència més gran el proper estiu, època quan el paràsit és més actiu.

Segons Grimal, l’única manera que resulta efectiva fins ara per combatre aquesta plaga és la combinació de productes químics suaus i alhora introduir un altre paràsit depredador de la Tuta però inofensiu pels conreus per tal de controlar la plaga de Tuta.

La preocupació per aquesta nova plaga, que afecta als tomàquets i a les seves plantes, va protagonitzar dimarts les 12es jornades de l’Horta que cada any es fa a Sta. Susanna. En l’edició d’enguany va reunir pagesos i productors de tomàquets per parlar sobre aquesta plaga juntament amb les autoritats de salut vegetal de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics