Falten menys de tres mesos per la data límit que dóna la Generalitat per la posada en marxa a tots els municipis catalans de la recollida selectiva de la fracció orgànica. Tot i això a hores d’ara 4 de cada 10 municipis catalans encara no han començat a fer la aquesta recollida. Aquests és el cas de les poblacions de Malgrat, Pineda, Sta. Susanna i PLF, que tenen el seu servei de recollida mancomunat.
Aquests municipis van demanar una moratòria a l’Agència de Residus, davant la manca d’infrastructura necessària per poder dur a terme la recollida de la fracció orgànica. De fet els municipis estan a l’espera que l’Agència dugui a terme l’acondicionament necessari, al qual destinarà uns 300 mil €. Ho explica el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de PLF, Josep Rueda.
Ara però, la generalitat, ha decidit sancionar al municipis que no compleixin amb aquesta recollida a partir de l’1 de gener. Ho farà amb un cànon de 10 € por cada tona de residus generats.
El govern català, no parla de multes sinó d’incentius i premis a la bona conducta, ja que els diners recaptats pel cànon seran retornats als Ajuntaments en funció dels resultats.
Tot i això, Rueda explica que els Ajuntaments mancomunats han fet la seva feina, i que el problema radica en la manca de previsió de l’administració catalana a la nostra zona. És per això que no creu que el govern acabi aplicant el cànon de demora als ajuntaments de l’Alt Maresme, ja que estan a l’espera que l’Agència de residus condicioni les instal·lacions a Malgrat per poder dur a terme aquesta recollida.
A Catalunya existeixen 20 plantes de tractament dels residus orgànics, 9 de les quals han de ser millorades.
Para conscienciar a la població de la importància de la recollida de la matèria orgànica, la Generalitat i l’Agència de Residus de Catalunya van presentar dimecres una campanya de sensibilització.