URGENT

El deute de l’Ajuntament de Malgrat es quadruplica en un any i arriba als 12 milions d’€.

Compartiu aquesta història
Antoni Puignou conversant amb RP

La corporació va aprovar la setmana passada en el ple municipal l’estat de comptes de l’Ajuntament per l’exercici del 2009. Entre les dades destacades hi ha l’augment significatiu del deute del consistori que passa del 12% l’any 2008 al 72% dels recursos ordinaris de l’Ajuntament l’any passat.

En xifres absolutes això vol dir que el deute passa dels 3 milions d’€ als 12 milions actuals. Això significa que l’Ajuntament té un endeutament de 667€ per habitant.

6 milions d’€ d’aquest deute corresponen a un crèdit demanat per l’Ajuntament pel nou teatre auditori, que encara s’ha de començar a construir, i que no estan gastats. Això porta al regidor d’hisenda de Malgrat, Antoni Puignou, a relativitzar les dades d’enteudament municipal.

El regidor recorda que la llei de pressupostos posa el límit d´endeutament d’un Ajuntament en el 110% dels recursos ordinaris, i que, davant la crisi aquest percentatge s’ha elevat al 120%, pel que explica que el consistori de Malgrat encara té possibilitat d’endeutament.

El regidor va explicar a la sessió que els ingressos derivats de la construcció van descendir un 54% l’any 2009 respecte al ja complicat any anterior.

També els ingressos del IAE, provinents de les empreses de gran facturació, han disminuït un 18%.

Un altre impost, en aquest cas l’IBI, ha estat la base ecònomica dels ingressos ordinaris de l’Ajuntament de Malgrat, i han suosat el 32% d’aquests ingressos.

El consistori destaca que, tot i la crisi, l’index de cobrament dels impostos és del 94 i mig%.

Segons Puignou, Malgrat ha fet bé la feina i ha equilibrat els seus pressupostos per tal de presentarel que ha qualificat de bona situació financera, tot i que la crisi també ha afectat al consistori malgratenc.

ERC, a l’oposició, va criticar la voluntat de construcció del nou teatre auditori, que tindrà un cost d’uns 16 milions d’€, cosa que pels republicans és un insult en època de crisi.

CiU va lamentar la manca de polítiques de promoció de l’activitat econòmica al municipi per generar riquesa. Iniciativa, per la seva banda va recordar que l’Ajuntament ha hagut d’assumir més competències alhora que l’ estat ha reduït la seva aportació als ajuntaments.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics