URGENT

L’associació Malgrat amb el Sàhara critica la intervenció marroquina al campament d’Al Aaiun.

Compartiu aquesta història

 

A la capital del Sàhara Occidental es viu una situació de tensió màxima després dels enfrontaments entre la policia marroquina i els saharauis pel desallotjament a la força del campament de protesta instal·lat als afores de la ciutat.

Imatge presa al campament després del desallotjament d'ahir

El Marroc hi ha decretat el toc de queda i les forces de seguretat han pres els carrers per sufocar la revolta saharaui més important des de la retirada espanyola fa 35 anys. Rabat ha assegurat que hi ha 5 agents morts, mentre que el Front Polisario ha afirmat que hi ha un gran nombre de víctimes i un centenar de desapareguts.

Les autoritats marroquines van aixecar per la força el campament on hi protestaven unes 20 mil persones. Després del desallotjament la tensió es va traslladar a la ciutat d’Al Aaiun, on els manifestants prosaharauis van emprendre accions contra els estaments governamentals marroquins mentre que l’exercit i les forces marroquines intentaven frenar-los.

Al vespre, a més, centenars de civils marroquins es sumaven a l’acció contra els saharauís. Tot plegat s’ha traduït amb molta tensió social i política.

L’actuació del govern de Rabat no ha agradat a les entitats que defensen la llibertat del poble saharauí. És el cas de l’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara. El seu president, Josep Gelpí, explica que el campament era una protesta pacífica i que la intervenció marroquina respon a l’opressió que manté contra els saharauis. Gelpí explica que fa molts anys que aquest poble està enganyat i oprimit i reclama el seu dret a l’autodeterminació.

Gelpí recorda que Espanya té gran part de responsabilitat, ja que considera que l’Estat Espanyol va abandonar els Saharauís l’any 75 a la seva sort, propiciant l’ocupació marroquina amb la Marxa Verda.

El president de l’entitat es mostra molt crític amb l’actuació d’Espanya i també amb la manca de fermesa de l’ONU.

Membres de l’Associació Malgrat amb el Sàhara seran a la manifestació prevista a Madrid aquest dissabte per demanar la independència del Sàhara.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics