L’Estat no haurà de pagar els 2 milions d’€ a PLF per l’IBI de l’autopista del Maresme.

El suprem ha eximit a l’Estat de pagar aquest impost als municipis per on passa un autopista.

Una llei de l’any 1972 perdona a les concessionàries d’autopistes, en aquest cas a Acesa, el pagament del 95% de l’Impost de Bens Immobles.

Ja fa uns anys, els pobles per on passen les autopistes van denunciar la situació i la Justícia els va donar la raó, obligant a l’Estat a pagar l’IBI endarrerit. Així PLF va ingressar 740 mil € pel període comprés entre els anys 96 i el 2002.

Ara l’Ajuntament calcula que l’Estat li deu 2 milions d’€ corresponents als últims 10 anys.

La majoria d’aquests diners, però, són interessos de demora, ja que l’Estat es nega a pagar i recorre les sentències per tal de no fer efectiu els diners.

Ara el Suprem dóna la raó a l’Estat i ha sentenciat que ja no ha de pagar als Ajuntaments els diners de l’IBI de les autopistes, pel que perillen els 2 milions d’€ que PLF havia previst ingressar.

La sentència argumenta que els municipis no han deixat de cobrar l’impost, perque mai els havien cobrat abans. Diu el suprem que la bonificació donada a les concessionàries, “s’estén també per a les ampliacions i el perllongament de la xarxa viària objecte de la concessió”, que en el cas de la C-32 és fins al 2016.

Aquesta nova situació afecta a 135 ajuntaments, 25 d’ells a la província de BCN.

Davant d’això el grup municipal d’Esquerra a PLF ha presentat una moció que demana derogar la llei de l’època franquista que eximeix a les concessionàries de pagar el 95% sobre l’IBI de les autopistes als municipis per on passa. Si no hi ha canvis, la moció es tractarà divendres vinent al ple de l’Ajuntament de PLF.

El regidor portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Francesc Alemany, explica que aquest IBI de les autopistes representa una font important de finançament pel consistori i que per això han presentat aquesta moció que demana que es derogui la llei amb la que es recolza el Suprem per desestimar les demandes municipals.

Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel va dir divendres a Malgrat que les sentències estan per complir-les i que no opina sobre les decisions judicials.

Només fa un any, Rangel va donar la paraula a l’Ajuntament de PLF d’intercedir davant del Ministeri d’Economia i Hisenda per tal d’agilitar el cobrament d’aquest IBI de l’autopista.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics