El govern central aprova mesures per poder pagar les factures enderrarides dels ajuntaments

 

La crisi econòmica ha portat a les administracions locals a acumular importants retards en el pagament de les seves factures. L’ajuntament de PLF afirma estar en els 4 o 5 mesos a l’hora de poder satisfer les factures dels proveïdors, tot i que hi ha deutes de prop d’un any.

Aquesta situació ha estat el principal detonant que ha impulsat al Govern espanyol a aprovar tot un seguit de mesures per tal de reduir els deutes dels Ajuntaments.

Abans dels 15 de març els consistoris hauran d’enviar al ministeri d’Hisenda un llistat de totes les factures pendents d’abonar als seus proveïdors amb data de 31 de desembre del 2011. A finals de mes caldrà que emetin un segons informe amb un pla que contempli el pagament d’aquests deutes i les mesures que garanteixin la seva viabilitat econòmica. La mesura servirà per definir els mecanismes que l’executiu espanyol haurà de posar en marxa per liquidar en un termini breu de temps els deutes de les administracions a milers d’empreses que tenen dificultats a causa d’aquesta morositat.

La intenció és que al maig es puguin pagar aquests deutes a través de línies de crèdit de l’ICO.

Els primers en poder cobrar seran els deutes més antics i per als proveïdors que ofereixin un descompte de la factura.

El regidor d’Hisenda de PLF, Josep Ribas, vol esperar a conèixer la lletra petita del decret i la seva reglamentació. De tota manera considera que la mesura serà positiva si ajuda a tenir més liquiditat a la tresoreria municipal.

El regidor recorda que l’Ajuntament de PLF encara no ha tancat cap exercici en dèficit. De fet assegura que si es cobressin els diners que deu la Generalitat no caldria recorrer a aquesta ajuda estatal. Ribas diu que amb les noves mesures del govern s’aniran pagant als proveïdors, mentre s’espera poder recuperar els diners que deuen la resta d’administracions i els deutors, per poder tornar els diners.

El decret també preveu que si els ajuntaments no acaben seguint el seu propi pla per eixugar el deute, el govern espanyol podrà retenir part dels tributs que cedeix als municipis.

 

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics