El vaixell que transportava brigadistes internacionals i material i vehicles per al bàndol republicà, entre Marsella i Barcelona va ser torpedinat per un submarí italià a l’alçada de Lloret.
Això va passar el migdia del 30 de maig del 1937, demà farà 75 anys. El vaixell, amb uns 280 passatgers, va continuar navegant fins a arribar davant la costa de Malgrat amb l’objectiu d’ancorar en un banc de sorra. No ho va aconseguir i es va acabar enfonsant a la platja de Malgrat. La majoria de passatgers van poder arribar a la costa, gràcies a l’ajuda dels pescadors locals i de pobles veïns o al socors d’un hidroavió que escortava el vaixell, però es calcula que al sinistre hi van morir 50 persones.
Aquest dimecres l’Arxiu Municipal de Malgrat, amb la col•laboració de diferents entitats, organitza un programa d’activitats per commemorar aquest episodi de la Guerra Civil.
Entre els actes previstos hi ha una recepció a l’Ajuntament dels descendents de les víctimes de l’atemptat i una ofrena floral al mateix lloc on es va enfonsar el vaixell. També es preveu un recorregut històric pel patrimoni malgratenc i una taula rodona amb la participació dels familiars dels desapareguts, de l’historiador britànic Alan Warren i de l’excònsol britànic de Barcelona. Ho explica l’arxiver de Malgrat, Josep Maria Crosas.
L’enfonsament del Ciutat de Barcelona va ser un dels episodis clau de la Guerra Civil a la població i a la comarca. Tant és així que el mateix president Lluís Companys i altres autoritats es van desplaçar a Malgrat hores més tard per coordinar el salvament i donar suport als supervivents. Segons Crosas, tot i que no va ser l’únic episodi sagnant de la Guerra Civil a la localitat, sí que representa el més bèl•lic de la guerra a Malgrat.
Tot i la cinquantena de persones mortes, segons la documentació recollida només es van poder recuperar cinc cadàvers, que van ser enterrats l’endemà.