URGENT

Malgrat digitalitza el croquis del Salt de l’Angel fet per l’explorador Felix Cardona

Compartiu aquesta història

El Servei d’Arxiu Municipal de Malgrat, el Sistema d’Informació Geogràfica i el Departament d’Informàtica de l’Ajuntament de Malgrat han digitalitzat i posat a l’abast de tothom el mapa-croquis del Gran Salt de l’Angel que l’explorador malgratenc Fèlix Cardona va realitzar l’any 1929.

Aquest és el primer mapa que es coneix del riu Carrao a Veneçuela i s’hi representa salt d’aigua descobert pel malgratenc a principis de segle.

El mapa original està dipositat al Servei d’Arxiu Municipal des que l’Ajuntament va adquirir el març de l’any passat el fons de Cardona, que els seus hereus havien conservat a la casa familiar de Caracas.

L’original a escala 1:100.000, en paper vegetal, doblegat i de mida 82x118cm, té parts foradades i estripades enganxades amb cinta adhesiva. Per a la intervenció restauradora, s’ha optat per la divisió digital del mapa en vuit fotografies que s’han encaixat en un fitxer d’imatge. Posteriorment s’han netejat les taques i marques amb tècniques de retoc fotogràfic que permeten conservar les anotacions originals en llapis i tinta.

El mapa datat del 1929 desmentiria la teoria que el Salt de l’Angel hauria estat descobert per l’aviador nord-americà Jimmie Angel el 1937, ja que el document revela que Joan Mundó i Fèlix Cardona el van observar en les seves primeres expedicions de 1927-29.

En aquest mapa-croquis, Fèlix Cardona hauria fet servir equips instrumentals de mesura mecànic-òptics. Aquesta cartografia es va utilitzar principalment per completar de manera científica el coneixement geogràfic de l’Orinoco i l’Amazones, i la localització i definició dels límits fronterers amb Brasil.

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics