URGENT

St. Genís celebra els 360 anys del vot de poble

Compartiu aquesta història

 

L’any 1652 els veïns de Sant Genís de PLF van encomanar-se a la protecció de Sant Sebastià i de Sant Fabià, davant l’epidèmia de pesta que assolava el país. A canvi de la protecció, anualment es renovaria el vot del poble a aquests sants.

Des de llavors cada mes de gener es renova aquest compromís amb una missa solemne, primer molt vinculada a la religió i últimament recuperada com a festa popular i tradicional.

Enguany es celebren els 360 anys d’aquest compromís de St. Genís amb els Sants, segellat en una acta notarial, que es conserva a l’arxiu Fidel Fita d’Arenys i que té un gran valor històric per que hi surten esmentats tots els caps de casa de St. Genís en aquella època.

 

Per commemorar aquest aniversari, l’entitat Vivelles Cultura i Entorn, ha preparat per aquest dissabte una jornada amb diferents activitats entorn a aquest compromís de devoció. Ho ha explicat el president de l’entitat, Xavier Salicrú.

Així a 2/4 de 5 de la tarda hi haurà el toc de campana de la parròquia romànica de St. Genís, que donarà pas a una conferència- col•loqui sobre El vot de poble de Sant Genís, context històric. La xerrada anirà a càrrec de Francesc Forn, especialista en l’edat mitjana a la nostra zona i estudiós de l’impacte de la pesta a la baronia de PLF.

A les 6 de la tarda hi haurà cançons de la pesta, amb un concert a càrrec de la coral Montpalau que finalitzarà amb un àpat per degustar un plat de l’època. La intenció, segons Salicrú, és fer una aproximació al context històric per entendre el perquè del vot de poble.

Els actes tindran lloc a les antigues escoles de St. Genís, seu actual del centre cívic de la localitat.

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics