URGENT

Rebuig a la reforma de l’administració local

Compartiu aquesta història

Els partits polítics de PLF s’han mostrat molt crítics amb les intencions de l’executiu espanyol de modificar la llei que regula els Ajuntaments.

La nova llei limitarà els sous dels alcaldes, el nombre d’assessors polítics i les empreses municipals. El projecte de reforma de l’administració local que impulsa el govern preveu que només els alcaldes i els regidors amb dedicació exclusiva tinguin un sou.

D’aquesta manera, quan la reforma entri en vigor, el 82% dels regidors que hi ha a l’Estat no tindran sou. Això vol dir que a PLF només 3 regidors podran tenir sou del consistori, els que actualment tenen dedicació exclusiva.

El govern espanyol ha insistit que l’objectiu de l’avantprojecte de llei és aclarir les competències de cada administració i evitar duplicitats.

En aquest sentit la llei promou la desaparició de les anomenades competències impròpies, aquelles que fan els ajuntaments perque les autonomies no les fan. A partir d’ara, només les podran fer les autonomies o bé els Ajuntaments si es transfereixen les dotacions econòmiques als consistoris.

Ara tampoc es podrà crear noves empreses es públiques municipals, i les que existeixen s’hauran de dissoldre. I les mancomunitats que no retin comptes “hauran de desaparèixer” o cedir les competències a les diputacions.

Aquesta reforma no agrada als partits locals. El PSC considera que és un error i un atemptat a l’autonomia dels Ajuntaments. Josep Rueda, portaveu socialista a PLF, afirma que la reforma evidencia la intenció recentralitzadora del govern central.

El PP considera que la reforma és positiva per que fixa i controla el finançament dels municipis i posa límits als sous d’alguns edils. Tot i això el portaveu dels populars, Óscar Bermán critica la possible reducció de regidors als consistoris, ja que en ajuntaments petits els regidors no tenen un sou, pel que la mesura no suposaria un estalvi real.

Esquerra també s’ha mostrat reticent amb la mesura que vol aplicar el govern central. El portaveu dels republicans, Francesc Alemany creu que es tracta d’un error i d’un intent de centralitzar competències.

El portaveu de CiU a PLF, Joan Gallard, afirma que cal estar alerta davant les intencions del govern de Rajoy, ja que apunta que l’administració local funciona correctament i que la mesura podria fer desapareixer consistoris. A Gallard li fa por la majoria absoluta del PP a Madrid.

Iniciativa creu que la reforma és una mesura de recentralització i alerta que l’Ajuntament de PLF podria arribar a desaparèixer absorbit per Blanes o Malgrat,. Sense atendre a les peculiaritats de la nostra vila. Ho explica Juan Andrés Osorio.

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres a l’avantprojecte de la reforma i ha remès el text al Consell d’Estat, com a pas previ al seu posterior enviament a les Corts Generals.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics