URGENT

Crespo declara pel Cas Clotilde

Compartiu aquesta història

L’exalcalde de Lloret de Mar (Selva) i diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo, ha negat aquest dimarts davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) haver donat cap tracte de favor a l’empresari rus Andrei Petrov ni haver rebut cap regal de part seva. En la seva declaració com a imputat, Crespo ha assegurat que els patrocinis de l’empresari rus als equips de futbol i hoquei patins de la localitat eren per “arrelar-se” a la ciutat, i no eren cap contraprestació o condició per fer projectes immobiliaris o comercials a Lloret. Crespo s’ha negat a explicar res als periodistes després de quatre hores de declaració davant la magistrada.

La declaració de Crespo com a imputat per delictes de prevaricació i suborn, relacionats amb la màfia russa, s’ha allargat des de poc després de les cinc de la tarda fins poc abans de les deu de la nit. En sortir, ni Crespo ni el seu advocat han volgut fer declaracions i hi ha hagut certa tensió perquè els periodistes han seguit els dos homes fins a l’aparcament, amb algunes caigudes de reporters incloses durant el trajecte.

 

No obstant això, fonts jurídiques han explicat que Crespo ha fet una declaració llarga i ordenada, negant qualsevol tipus de tracte de favor a Petrov a canvi de regals. Preguntat pels motius dels patrocinis de l’empresari rus a clubs esportius locals, l’exalcalde ha dit que ell no li va demanar mai personalment, però sí que va enviar una altra persona a fer-ho. Els patrocinis no eren a canvi de cap benefici directe, sinó, sempre segons han explicat les fonts jurídiques, de millorar “l’arrelament i integració” de Petrov a la localitat.

 

Crespo també ha admès que el seu fill va cobrar durant un temps un sou mensual d’entre 1.000 i 1.500 euros per jugar en el primer equip de futbol del Lloret, però ha assegurat que altres jugadors també cobraven.

 

L’exalcalde ha elogiat el paper de Petrov com a emprenedor i ha assegurat que era un dels pocs empresaris que proposava grans projectes per la ciutat, com el de la plaça de Braus, que era “d’interès general”.

 

Diners a les Caiman

 

Després de gairebé tres hores d’interrogatori de la magistrada, el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo li ha preguntat en un moment determinat pel suposat desviament de fons a les Illes Caiman, cosa que Crespo ha negat rotundament, després d’inicialment negar-se a respondre.

 

L’advocat de Petrov, Gustavo Larraz, que ha estat present en l’interrogatori, ha explicat que el seu client no va rebre cap tracte de favor ni va fer regals a Crespo, com un rellotge com s’ha dit. El viatge a Rússia, segons Crespo i l’advocat de Petrov, era un viatge institucional per visitar l’empresa Gazprom, matriu de DDC, on treballava Petrov, i altres empreses.

Crespo estava citat a les cinc de la tarda al Palau de Justícia, per declarar com a imputat pel cas Clotilde, que investiga l’Audiència Nacional. En ser diputat, i per tant aforat, la part de la investigació que l’afecta a ell està sent instruïda per tres magistrats del TSJC, encapçalats per la seva expresidenta, Maria Eugènia Alegret.

A les quatre i a dos quarts de cinc estaven citats dos testimonis, Ignacio Mario Iturri, empleat de l’agència que va organitzar el viatge de Crespo i la seva dona a Rússia, i Ernesto Coloma Ruscalleda, constructor de Lloret que hauria pagat 50.000 euros per patrocinar els equips esportius del municipi i, a canvi, no se li feien inspeccions d’Urbanisme o si treballaven fora d’hores i feien soroll, per exemple, no se’ls deia res.

Tots tres han entrat abans de les 3 de la tarda al Palau de Justícia, per tal d’evitar ser gravats i fotografiats per la premsa, que ha hagut d’esperar tota l’estona al carrer o just al costat de la porta. Les declaracions han tingut lloc en un despatx, i no en una sala de vistes.

Els dos testimonis han declarat al voltant de mitja hora cadascun i han ratificat, bàsicament, les seves declaracions davant de la Guàrdia Civil, exculpant-se de tota responsabilitat penal.

AraGirona

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics