URGENT

Defineixen el possible traçat de les muralles de Blanes

Compartiu aquesta història

L’investigador local Joan Baltrons ha elaborat un minuciós treball publicat a la revista Blanda de l’Arxiu municipal, en el que es perfila un possible traçat de les muralles de la ciutat.

A través de les sis intervencions arqueològiques que s’han fet a la localitat en diferents anys i a través de nombrosos documents històrics, ha reconstruït el traç per on estaria edificada la muralla de la ciutat, avui en dia sota terra i gairebé destruïda. Segons destaca l’investigador, la muralla de Blanes es va iniciar cap a l’any 1360 per protegir-se dels atacs de pobles hostils. Fins i tot el Bisbe de Girona de l’època va autoritzar als blanencs a pescar en dies festius per pagar les muralles. Una dècada després, encara no s’ha finalitzat del tot aquesta obra de tanta envergadura cosa que els genovesos van aprofitar per cremar al ciutat. Ho explica el mateix Baltrons a RP.

Un cop marcat l’inici de la construcció, Baltrons detalla amb minuciositat cada un dels carrers de la Blanes emmurallada i en fa un possible mapa. Segons aquest traçat veiem que al carrer Ample, per exemple, hi havia un baluard de defensa. A la part sud, hi havia una torre, que es deu trobar sota alguna de les primeres cases del passeig de Dintre.

Baltrons explica que actualment es visible la muralla al sòtans de l’emblemàtic bar Terrassans i que s’han trobat restes sota algunes cases del mateix passeig de dintre.

Baltrons destaca que per la part nord-est del poble no hi havia muralla, ja que aquesta funció la feien els murs del palau i l’església, que eren prou reforçats per resistir els atacs. A més, l’investigador posa de manifest que l’entrada a la localitat es feia pel portal d’en Cabessa (anomenat posteriorment de la Verge Maria) per un camí que venia del camí reial (a l’actual carrer Raval i Salut).

Així, les muralles es mantenen màxim fins a principis del segle XVIII, ja que segons recull la investigació, la major part de les muralles i la torre, es troben enderrocades per la guerra.

Al web de RP hi trobareu el mapa creat per Baltrons amb l’aproximació a les muralles de Blanes publicat a la revista Blanda.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics