URGENT

Malgrat redescobreix la figura d’Agustí Gibert

Compartiu aquesta història

 

Fill de la localitat va ser un dels màxims impulsors de la construcció de l’actual església de Malgrat, gràcies a les seves aportacions econòmiques. Gibert va fer fortuna com a comerciant primer a Malgrat i després a BCN on es va desplaçar a viure sense oblidar el seu passat malgratenc.

La figura de Gibert es reivindica ara que es celebren els 250 anys de l’inici de construcció de l’església de Malgrat, coneguda com la catedral de la costa, ja que és un dels temples més grans de la zona, gràcies en part a les aportacions econòmiques de Gibert, qui a més, va tenir gran poder de decisió entorn a l’obra, tot i que llavors, mitjans del segle XVIII, ja vivia a BCN.

Un dels redescobridors de la figura de Gibert és Joan Piña que a través de la seva tesi sobre la construcció del temple malgratenc va topar-se amb aquest personatge oblidat al municipi. Tan és així que no hi ha cap carrer o plaça que recordi a Gibert, tot i ser un dels malgratencs més il•lustres. Segons Piña, el més il•lustre i qui més es mereix reconeixements per part de la població, ja que va ser un malgratenc que va reinvertir en el municipi, no com d’altres que només són il•lustres per haver-hi nascut o viscut a temporades.

Gibert va fer fortuna comerciant i dirigint una empresa de comerç de BCN. Va ser un personatge molt influent a l’època no només a Malgrat sinó també arreu de Catalunya, com l’han definit alguns reconeguts historiadors com Pierre Vilar.

Piña va reivindicar la figura de Gibert en l’última matinal d’Història de Malgrat que es va fer diumenge al municipi entorn a la construcció de l’església de Malgrat, que es va allargar fins a finals del segle XVIII. Aquesta conferència va servir per tancar els actes de celebració dels 250 anys d’inici de les obres de l’església parroquial de St. Nicolau de Malgrat.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics