URGENT

L’ACA anuncia que les taques que afecten la superfície del mar son un fenomen natural

Compartiu aquesta història

Fonts del consistori de Pineda han confirmat que el mateix Ajuntament de la localitat va demanar un informe a l’Agència Catalana de l’Aigua per tal d’avaluar els problemes detectats a l’aigua del mar.

Un cop l’ACA ja ha observat a quin problema es referia l’administració local, l’Agència d’aigües ha confirmat que la aparent brutícia que sura sobre el mar es un fenomen natural.

Tal i com indica l’estudi de la mateixa agència, es tracta d’unes escumes d’un color verdós degut a unes substàncies naturals de fitoplàncton marí, el mucílags.

Segons els biòlegs, aquesta varietat de plàncton es forma a molta fondària, i quan es barregen amb el fitoplàncton produeixen oxigen i emergeixen a la superfície.

El document de l’ACA explica que aquestes taques acostumen a tenir una aparença marró, groga o verdosa i poden ocupar zones considerables de la superfície del mar. L’informe també conclou que no son substàncies tòxiques, ni suposen cap risc per la salut, ni el medi marí, encara que sí que puguin generar alarma per la seva aparença de brutícia o aigües contaminades.

Tot i que anualment ja s’observen aquest tipus de taques sobre la superfície del mar, els últims episodis es poden considerar excepcionals pel seu gran abast i durada, segons l’ACA. Aquests mucílags no es poden retirar i marxen mitjançant les condicions meteorològiques, tal i com apunten els propis biòlegs.

L’Agència d’Aigües també va confirmar que la Depuradora de l’Alt Maresme està en la seva fase inicial de funcionament i ja aboca l’aigua depurada al mar.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics