URGENT

Una organització pretén rememorar els búnquers de la Guerra Civil

Compartiu aquesta història

El Memorial Democràtic, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Calella, l’any 2010 ja va restaurar i senyalitzar el refugi antiaeri del parc Dalmau. I a partir d’ara, el que es pretén, des del consistori i de l’organització, és redescobrir aquesta i unes altres dues construccions que es van fer al municipi durant la Guerra Civil.

Per aquest motiu s’estan impulsant les visites guiades per tal de rememorar la funció d’aquests punts estratègics.

Seguint la costa del Maresme és fàcil trobar aquestes construccions de formigó al mig de la platja. Són el testimoni de la Guerra Civil espanyola que servien per vigilar el territori i ser el punt des d’on advertir a temps en cas de bombardeig aeri.

Actualment, es calcula que encara perduren una quarantena de búnquers, alguns de ben visibles a les sorres de les platges, i d’altres més aviat amagats si estan situats a prop de les vies del tren o entre les roques.

 

 

 

Des de fa anys que el Grup de Búnquers d’Arenys els documenta i hi fa visites organitzades. L’objectiu de l’associació es que aquestes estructures que formen part del patrimoni històric, deixin de ser abocadors de brutícia i arribin a ser punts d’interès per a visites. Per aquest motiu, als que estan situats dins del terme municipal de Santa Susanna, van ser tancats amb una tanca d’accés com a mesura de protecció.

De totes maneres, com que encara no es disposa d’una xarxa d’itineraris entre aquestes edificacions, sempre es pot voltar pels municipis i les platges en busca d’un nou búnquer amagat.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics