PSC, ERC i ICV defensen el canvi a la República, però amb matisos

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

L’abdicació ahir del rei Joan Carles I a la corona espanyola ha encetat el debat sobre el model d’Estat que es vol.

La Majoria de partits polítics de PLF defensen que el temps de la monarquia parlamentària ja s’ha esgotat. Així PSC, Esquerra i Iniciativa aposten per un gir cap a una república, però cada formació amb certes particularitats.

El PSC destaca la feina feta pel monarca espanyol en la transició, però creui que ja no cal una tutela reial. L’alcalde de PLF Valentí Agustí recorda que fa uns mesos es va aprovar la creació des de PLF d’una entitat en defensa d’una República Federal Ibèrica amb diferents estats.

Si la proposta del PSC és una República Federal, Esquerra defensa una República Catalana que neixi des del moviment sobiranista. Francesc Alemany, creu que els catalans ja els queda lluny el debat espanyol entonr al sistema polític del seu Estat, ja que aquí ja es té més clar el sistema que es vol de cara al futur.

Iniciativa aposta per la celebració d’un referèndum per preguntar als espanyols quin sistema d’organització volen; si monarquia o república. Explica Juan Andrés Osorio, portaveu de la formació a PLF, que l’actual sistema és constitucional, però no democràtic, i reclama una 2a transició.

Precisament, tot i els matisos que hi pugui entre Esquerra i Iniciativa, ahir les dues formacions van concentrar-se davant de l’Ajuntament a les 8 del vespre per reclamar la república. La concentració va aplegar una 50a de persones segons l’organització.

 

Foto portada: Twitter @ERC_Palafolls

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics